EN facebook

Gyakornoki program a LÉPCSŐSZEMINÁRIUMON múzeum iránt érdeklődő hallgatók számra!

2023-02-28 08:00

A Lépcsőszeminárium részvételre és bekapcsolódásra hív minden egyetemi hallgatót, akit érdekel a magyar múzeumok sokszínű világa, és a kötelező szakmai gyakorlat során több intézményt is szívesen megismerne!

 

A Lépcsőszeminárium 2019-ben indult azzal a céllal, hogy a gyűjteményeket közelebb vigye olyan kritikusan gondolkodó fiatalokhoz, akik a pályaválasztás elején állnak. Ebben a kezdeményezésben különböző muzeális és gyűjteménnyel rendelkező intézmények fognak össze, hogy megmutassák a kultúrában rejlő lehetőségeket és inspirációs forrásokat!

 

A szervezők idén először indítanak el egy olyan gyakornoki progtamot, ami arra hívja a hallgatókat, hogy közösen tervezzék meg a 2023 őszén induló programsorozatot. A kulturális intézmények a közös munka során a részvétel és hozzáférhetőség témája mentén kapcsolják össze a különböző gyűjteményeket és intézményi elképzeléseket. 

 

lepcsoszeminarium_anim_600x338

Szabó Zsófia munkája

 

 

A program 2023-ban hét intézmény, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, Kassák Múzeum, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, MTA Művészeti Gyűjteménye, Petőfi Irodalmi Múzeum, Walter Rózsi-villa együttműködésével valósul meg.

 

A diszkusszióban múzeumi szakemberek (kurátorok és muzeológusok), múzeumpedagógusok és egyetemi hallgatók ülnek le egymással, hogy bepillantást nyújtsanak saját szakterületük gondolkodásmódjába és lépésről-lépésre alakítsák ki közös értékeiket, céljaikat, módszertanukat. 

 

Kiknek szól?

A Lépcsőszeminárium gyakornoki programjának célja lehetőséget biztosítani a különböző múzeumok iránt érdeklődő egyetemistáknak széleskörű tapasztalatszerzésre elsősorban a muzeológia, (múzeum)pedagógia, a kommunikáció, az intézmények közötti kapcsolattartás területén.

A részvételt azoknak ajánlják a szervezők, akik szívesen nyernek bepillantást több különböző arculatú intézmény működésébe és gyakornoki idejük alatt részt vállalnának a múzeumok, valamint az egyetemek együttműködésének segítésében.   

 

Milyen feladatokba vonják be a szakemberek a gyakornokokat?

  • kommunikációs feladatok
  • közös tervezés és programszervezés
  • reflexiók megfogalmazása
  • kutatás, keresés gyűjteményi adatbázisokban

 

Jelentkezés

Jelentkezni 2023. március 12-ig lehetséges a JELENTKEZÉSI LAP kitöltésével. 

A gyakornoki programba egyszerre maximum 10 fő tud bekapcsolódni. 

 

A Lépcsőszeminárium gyakornoki programja 80, vagy 120 órás.

 

 Fotó: Lépcsőszeminárium a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Bogdándy Gábor fotója

 

Fotó: Ludwig Múzeum, 3. Lépcsőszeminárium; Szabó Zsófia

 

 

 

 

képzőművészet, Lépcsőszeminárium, muzeológia, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, programajánló, tárgy, történelem
2020-09-18 16:00
gyűjtemény, Lépcsőszeminárium, programajánló
2022-11-03 17:00
irodalom, képzőművészet, múzeumpedagógia, tárgy, téma
2019-10-24 10:00