EN facebook

Gyümölcsoltó Boldogasszony Napja a Göcseji Falumúzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2019-03-22 09:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony Napja a legszélesebb értelemben vett termékenységünnep, igazi keresztény ünnepnap. A magyar néphagyomány szerint március 25. a kertekben az oltás és a szemzés napja: ahogy az elnevezés is jelzi, ekkor kell elkezdeni a fák és facsemeték oltását a bő termés érdekében. A gazdák pedig szorgosan tették ezt a munkafolyamatot abban a hitben, hogy a kis fák is gazdag termést hoznak majd terméskorukban. Ha helyenként a metszést még nem is kezdhették meg a fagy miatt a birtokon, jelképesen egy-egy vágást ejtettek a fákon. Fecskehozó napként is számon tartják ezt a március végi időszakot, hiszen elérkezett a tavaszi munkák ideje, ezt jelzik a gazdáknak az érkező madarak. 

 

A hagyományos gyümölcsfajták szaporítása az elsődleges célja a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum Gyümölcsoltó Boldogasszony napi rendezvénynek, amelyet 2019. március 23-án (szombaton) 10.00-16.00 óra között tartanak a szabadtéri gyűjtemény területén. A program szakmai előadásokkal, oltási bemutatóval és tanácsadással szól a felnőttekhez, de a gyerekek is találnak kedvükre való elfoglaltságot.  

 

 

Délelőtt tíz órától a Hencz-malomnál oltási bemutatót tartanak, a Madártani Egyesület pedig bemutatja a közönségnek az év madarát, a gólyatöcsöt. Magbörzére is várják a látogatókat „Ha hozol, vihetsz!” mottóval. Ha valakinek van olyan háztáji vetőmagja, tehát például konyhakertbe szánt sárgarépa, petrezselyemgyökér, paprika, paradicsom vagy fűszernövény magja, ami az elmúlt esztendőben bevált és szívesen megosztja másokkal, esetleg neki szüksége van olyan káposzta-, uborka- vagy salátamagra, amelyeket mástól remél, itt a helye a skanzenben a magbörzén.

Tizenegy órától dr. Pálfi Dénes címzetes egyetemi docens, kertészmérnök tart előadást az oltásról és a gyümölcstermesztésről, de bárki kérdezheti őt hasznos szakmai tanácsokért és ötletekért. A pocokirtásról is hallhat a közönség egy ötletes megoldást, amelynek a főszereplője ez alkalommal a bagoly. A rendezvényen kirakodóvásár várja a látogatókat, ahol bio termékeket, mézet, aszalványokat és fajátékokat vásárolhatnak.

A gyerekeket délután kettő órakor A csodapatkó című mesejáték fogadja, ami a decemberben megjelent Balaton László: Az öreg malom boldogsága című falumúzeumi tárlatvezető és mesekönyv egyik történetét dolgozza fel. A legkisebbeket fakörhinta várja, a nagyobbakat kovácsbemutató.

 

 

10.00 óra       kapunyitás

                        oltási bemutató  (a Hencz-malomnál vásárolható oltóanyag)     

                        Madártani Egyesület bemutatója - Az év madara, a gólyatöcs

                        Magbörze - cserebere  (Ha hozol, vihetsz!)

                        Nagy Ernő pálinka-kóstolója

                      

11.00 óra       Dr. Pálfi Dénes címzetes egyetemi docens, kertészmérnök előadása oltásról, gyümölcstermesztésről, az ünnepről

13.00 óra       pocokirtási bemutató bagollyal (Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány)

14.00 óra       A csodapatkó című mese Balaton László író és a Tarsoly Egyesület előadásában

 

 egész nap:   fakörhinta és népi játékok gyerekeknek

                       kovácsbemutató Kónya László kovácsmesterrel

                       árusok: bio termékek és fajátékok, aszalványok, méz, kézműves szappanok, kürtöskalács

                       A büfékocsiban meleg italok, házi szörpök, szendvicsek, palacsinta, hurka és kolbász vásárolható.

 

16.00 óra      kapuzárás





kiállítás, kortárs, látogató
2019-03-21 19:00
design, iparművészet, kiállítás, kortárs
2019-03-21 17:00