EN facebook

Hajtott képek – Képes hajtások

2020-06-09 18:00

Mit tehetnek a világjárvány idején otthon ragadt kreatív, múzeumkedvelő emberek? Leleményesen életre keltik, újragondolják az általuk kedvelt műalkotásokat. Többek között erről is szól a Getty Museumnak tulajdonított, közösségi médiában terjedő kihívás, amelynek lényege, hogy az otthonukban ragadt emberek az őket körülvevő tárgyakkal, kreatív formában újraalkossák az ismert és kevésbé ismert műalkotásokat.

 

Az eredeti feladat 3 egyszerűen teljesíthető feladatból áll: 

  1. Válassz egy műtárgyat
  2. Használj három otthoni tárgyat
  3. Végül pedig, jelöld be: @tussenkunstenquarantaine 

 

A kihívás ötletét eredetileg a holland Tussen Kunst & Quarantaine (Tussen Művészet és Karantén) Instagram profil fogalmazta meg, akiknek a világ különböző pontján karanténba kényszerült emberek kifejezetten egyedülálló megoldásokkal, remekebbnél remekebb fotókat küldtek. Ezeket a fiók azóta is napi szinten közli is. Ezt az alapgondolatot vette át a Getty Museumés így a kihívás rengeteg visszajelzés mellett már nem csak a holland Instagram profilra vezetett vissza, hanem az Egyesült Államokban található múzeumra is. 

 

Bár a karantént a világ legtöbb pontján feloldották, számos megkapó parafrázist mégiscsak most lehet felfedezni. Több francia origamiművész is alkotott az #artandquarantine kihíváshoz kapcsolódóan. Most az ő alkotásaikból mutatunk be néhány érdekesebb darabot.

 

Pierre-Yves Gallard elsősorban Magritte képeit elevenítette meg. Sőt, az egyikhez még instrukciókat is megosztott, így bárki próbálkozhat otthon saját örömére. 

 

Fotó - Origami: Pierre-Yves Gallard  ; Festmény: René Magritte - The Principle of Pleasure

 

Fotó - Origami  Pierre-Yves Gallard  ; Festmény: René Magritte - Cat in a Hat

 

Fotó - Origami: Pierre-Yves Gallard  ; Festmény: René Magritte - Man in a Bowler Hat

 

Sebastien Limet Magritte egyik festménye mellett a művészettörténet különböző remekeit humoros formában gondolta újra, a rá jellemző karakterekkel. 

 

Fotó - Origami: Sebastien Limet - 'gettychallenge'

 

Fotó - Origami: Sebastien Limet - American Dog

 

 

Fotó - Origami: Sebastien Limet - Apple

 

Fotó - Origami: Sebastien Limet - Van Wolf

 

Lucien Derainne pedig Caspar David Friedrich Vándor a ködtenger felett című festményét "formázta meg".

 

Fotó - Origami: Lucien Derainne ; Festmény: Caspar David Friedrich -Vándor a ködtenger felett

 

Annak ellenére, hogy az origami elsőre gyerekjátéknak tűnhet, korábban is volt példa rá, hogy híres műalkotásokat elkészítsenek hajtogatott formában. Bár ahhoz sem fér kétség, hogy több területre, köztük a kulturális szektorra is negatív hatással volt a járvány, de mégis, az elmúlt időszak kifejezetten gazdag volt az origami-műtárgy parafrázisok terén.

 

Borítókép: Sebastian Limet - Surgical Bird
Forrás: instagram.com; flickr.com; twitter.com 

 

digitalizáció, gyűjtemény, múzeum, #muzeumozzaszobadbol
2020-03-18 20:00
gyűjtemény, múzeum, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-03-21 17:00