EN facebook

HANGSZÍNEK - Új zene a történeti avantgárdban

kiállításmegnyitó a Kassák Múzeumban

2022-12-07 19:00

HANGSZÍNEK – Új zene a történeti avantgárdban címmel nyílik december 9-én, pénteken 18 órától a Kassák Múzeum új időszaki kiállítása, mely az 1910–1930-as évekbeli avantgárd mozgalmak és az új zenei kísérletek kapcsolatát vizsgálja.

 

A történeti modernizmus művészeti irányzataiban számos olyan elmélet, elgondolás és kiáltvány is megjelent, melyek a hagyományos zenei felfogások mellett új alternatívákat kínáltak. A zene fogalma is alapvetően megváltozott: a hangrögzítő eszközök megjelenésével kiterjedt a hétköznapi zajok világára, megkérdőjeleződött a tonális hangrendszerek kizárólagossága, a zeneszerzők és előadók új, mechanikus hangképző eszközökkel és komponálási módokkal kísérleteztek. Ugyanakkor az új elképzelések kiteljesítése csak a második világháborút követő időszakban, az elektronikus hangszerek elterjedésével vált lehetővé.

 

Fotó: A Ma első német nyelvű propagandaestjének fellépői: Hans Suschny, Leo Halpern, Miriam Schnabel-Hoeflich, Günther Hadank, Kas – Kassák Múzeum

 

A kiállításon Kassák Lajos folyóirataiban, a bécsi ban és a Dokumentumban publikált zeneelméleti szövegekre és képzőművészeti alkotásokra építve kaphatunk ízelítőt a korszak innovatív zenei törekvéseiből. A tárlat bemutatja a modern zenei áramlatok legfontosabb hazai fórumait, interjúk segítségével nyomában eredtünk az új zene későbbi történetének. A kortárs képzőművészek és zeneszerzők műveiből összeállított válogatás pedig időszerűvé, sőt újra átélhetővé teszi az avantgárd kísérleteket.

 

 

Raoul HausmannJelzoallomas Beacon, Ma, 1922, Bécs – Kassák Múzeum

 

 

Kiállító művészek: Ádám Zsófia, Bali János, Bolcsó Bálint, Erdei Krisztina, Farkas-Kovách Réka, Gryllus Samu, Kedves Csanád, Kertész Krisztián, Lakatos Áron, Nádas Eszter, Nagy Zsófia, Tornyai Péter, Tóth Zsombor, Váczi Dániel

 

A december 9-i megnyitón elsőként hangzik el felvételről Szigetvári Andrea zeneszerző a Peano Piano - fraktál-szonifikáció című gépzongorára írt műve, melyhez a próbalehetőséget és a hangszert a Budapest Music Center biztosította.

 

 

Kurátor: Csatlós Judit

Kurátorasszisztens: Rácz Eszter

Zenei szakértő: Szigetvári Andrea

Zenetörténeti szakértő: Andrea van der Smissen

Installáció tervezés: Studio Nomad

Grafikai dizájn: Nagy Orsolya Cecília – Umlauf Adrienn