EN facebook

Hantai Simon monumentális remekművével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum

GYARAPODÁS

2023-10-05 15:30

Hantai Simon Sárga tabula című remekművével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. A nagyértékű, monumentális alkotást a művész özvegye, Hantai Zsuzsa adományozta a múzeumnak. A remekmű október 15-ig látható az intézmény Márvány Csarnokában.

 

Hantai a legismertebb és legelismertebb magyar származású művészek egyike, 2013-ben a Centre Pompidou, az elmúlt évben, a művész születésének 100. évfordulóján pedig a párizsi Louis Vuitton Alapítvány rendezett retrospektív tárlatot a tiszteletére.

 

A Tabulák-sorozat kitüntetett szerepet játszik a magyar származású, de Franciaországban világhírűvé vált művész életművében. 1982-ben Hantai ezekkel az alkotásokkal képviselte Franciaországot a Velencei Biennále francia pavilonjában, és a remekmű szerepelt 2022-ben a Fondation Louis Vuitton centenáriumi kiállításán is.

 

Múlt évben a Szépművészeti Múzeum is kiállítással tisztelgett a százévvel ezelőtt született festőművész emléke előtt. A mintegy hatvan alkotást bemutató tárlaton a Párizsban 2008-ban elhunyt festő eddig ismeretlen kéttucatnyi remekműve mellett szerepelt az a – jelenlegi adományhoz képest kisebb léptékű – nyolc festmény is, amelyet Hantai Simon akaratának megfelelően szintén a családja ajándékozott a múzeumnak, még 2016-ban. A Hantai, Klee és más absztrakciók című tárlat Hantai Simon közvetlenül 1948 után festett műveit mutatta be, a művésznek azt az időszakát, amikor Párizsban a modernizmus legfontosabb irányzatait tanulmányozta. A kiállításon Hantai művei mellett láthatók voltak Paul Klee alkotásai, valamint többek között Miró, Picasso, Sam Francis, Jackson Pollock művei is. Klee és más modern alkotók szellemi öröksége, sajátos formavilága Hantai érett műveiben, így Tabulák című sorozatának vásznain is csöndesen megbújik tápláló, tiszta forrásként, megteremtve egy új, cezanne-i léptékű saját természetet (nature) a festészetében.

 

Hantai Simon 1948 májusában távozott Magyarországról, az ezt követő években a kortárs művészet új törekvéseinek tanulmányozásával igyekezett rendszerezni vizuális tapasztalatait. A tárgyak érzéki észlelését lassan sikerült egyensúlyba hoznia a belsőleg tapasztalt érzésekkel. A célja az volt, hogy festészete képes legyen lépést tartani vizuális tapasztalatainak áradatával.

 

A Tabulák ciklus a gazdag életmű fontos darabja, a művészi cselekvés, a megvalósított kompozíció tábláinak változatossága és kombinációja kiválóan tükrözik mind a kleei hatást, mind az 1980 körüli európai és atlanti világ változásainak szellemét. A Sárga tabula című alkotás kiemelkedő helyet foglal el a Szépművészeti Múzeum modern gyűjteményében, az alkotás az Új Nemzeti Galéria formálódó állandó kiállításnak jeles darabja lesz majd.

 

A most ajándékba kapott festmény jelentőségét és értékét tekintve is kiemelkedő helyet foglal el a Szépművészeti Múzeum szerzeményeinek sorában. Az elmúlt években olyan fontos remekművek kerültek a múzeum gyűjteményébe, mint Anthonis van Dyck flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló remekműve, amelyet 2019-ben, a londoni Christie’s árverésén vásárolt meg a múzeum, vagy a Szépművészeti Múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű műtárgyvásárlása révén Renoir Fekvő női akt című alkotása. Az elmúlt évbena MOL-Új Európa Alapítvány vásárlásának köszönhetően El Greco remekművével, a Gonzaga Szent Alajos képmása című festményével gyarapodott a múzeum.

 

 

Hantai Simon (1922–2008)

Sárga tabula, 1980 (Tabula jaune, 1980)

301 × 489 cm

Hantai Zsuzsa (Párizs) ajándéka a Szépművészeti Múzeumnak (2023)

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2023-09-22 07:00
gyarapodás, képzőművészet, tárgy, téma
2019-05-14 15:00
gyarapodás, képzőművészet, művészet, művészettörténet
2022-10-18 18:00