EN facebook

Harminc éves a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület

ÉVFORDULÓ

2021-04-16 07:00

A Fővárosi Bíróság 1991. április 16-án 3531. sorszám alatt vette a társadalmi szervezetek nyilvántartásába a múzeumi szakma országos hatókörű civil szervezetét, amelynek tagsága 2020 végén meghaladta az ezer főt. A 30. évforduló alkalmából több elemből álló szakmai programot tervezett és – a koronavírus járvány miatt módosított formában – valósít meg az egyesület saját erőforrásait kiegészítve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A programsorozat célja, hogy a szervezet történetének három évtizedes múltjára visszatekintve a jelenkori hazai múzeumi világ kihívásait figyelembe véve a jövőbe tekintsen, és meghatározza a szakmai szervezet jövőbeli fejlesztésének, közösségi ereje növelésének irányait.

 

A Pulszky Társaság számos kezdeményezést indított el. A szervezet megújult arculatú honlapjának Pulszky 30 című rovatában 2020. április 16. és 2021. március 23. között 10-12 naponként hozzáférhetővé vált az egyesület egyes éveiben történtek rövid összefoglalása forrásokkal és kronológiával. Múzeumi távlatok címmel 2021. február 11-én tízrészes szakmai webinárium-sorozatot kezdett a Társaság. Az érdeklődők regisztrációt követően kéthetenként ugyanabban az időpontban kísérhetik figyelemmel a múzeumi szakmát érintő legfontosabb kérdéseket felvető, online kerekasztal-beszélgetéseket, amelyek később a társaság honlapján és Youtube-oldalán is megnézhetők.

 

Az évforduló kapcsán digitálisan hozzáférhetővé vált a 2002-ben megjelent Magyar Múzeumi Arcképcsarnok című lexikon és folynak a második kötet munkálatai, amelyben mintegy 500, már elhunyt múzeumi szakember élete és tevékenysége fog szerepelni. Ugyancsak digitálisan is olvasható az 1995 és 2008 között nyomtatásban megjelent Magyar Múzeumok című folyóirat.


A szervezet 2008 óta megjelenő, azonos című online folyóirata naprakész és széleskörű információkkal szolgál a teljes múzeumi szakma számára, s az utóbbi évben egyre magasabb olvasói és érdeklődői kört vonzott, újabb és újabb cikksorozataival. A magazinhoz kapcsolódó gyakornoki program a pályakezdők számára kínál szakmai továbbképzést az online kommunikáció terén. A Társasághoz fűződő közösségépítő munka is megújult: az internetes közösségi oldalak virtuális kapcsolatai mellett az önkéntes csoport is fontos szerepet játszik az Egyesület munkájában. A Pulszky Társaság nemcsak társadalmi hálóját újította meg az elmúlt egy évben, hanem a jelöltállítási rendszer átalakítása után Az Év Múzeuma és Az Év Kiállítása díj odaítélése is nyitottabb folyamattá vált.

 

Önként vállalkozók – elsősorban a szervezet ifjúsági tagozata, a Pulszky FIAT tagjai – interjút készítettek és készítenek a Társaság létrehozásában és vezetésében szerepet játszott kollégáikkal és azokkal, akik az egyesület által alapított Pulszky Ferenc-, Pulszky Károly-, illetve Éri István-díjban részesültek szakmai és közösségi tevékenységük elismeréseképpen.

 

A 2021. évi ünnepi közgyűlést az eredeti tervektől eltérően a koronavírus-járvány következtében szeptemberében tervezzük megtartani. A bírósági bejegyzés 30. évfordulója alkalmából a Társaság választmánya tartott online ülést április 15-én, amelyen Matskási István és Deme Péter korábbi elnökök, jelenleg tiszteletbeli elnökök, valamint a választmány tagjai emlékeztek meg a harminc év történetének néhány kiemelkedő eseményére, eredményére.

 

 

További információ:
Dr. Bereczki Ibolya elnök
Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület
30/6552-532,
pulszky@gmail.com, ibo0530@gmail.com

https://pulszky.hu/, https://magyarmuzeumok.hu/

digitalizáció, kiadvány, muzeológia, műhely, Pulszky Társaság, virtuális
2020-08-10 18:00
Az év kiállítása, Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, műhely, Pulszky Társaság
2020-10-09 10:30
bezárás, muzeológia, múzeum, NEMO
2020-05-02 09:00