EN facebook

Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről

Kutatási felhívás 2019. augusztus 30-ig

2019-08-24 15:00
 
Magyar múzeum elsőként 2006-ban fogadott önkénteseket a Közérdekű önkéntes törvény hatálya alatt, bejelentett fogadószervezetként. A Szépművészeti Múzeum példáját sokan követték. Jelenleg a Civil Információs Portálon (http://civil.info.hu/bejelenteshez-szukseges-urlap) elérhető adatbázisban 89 olyan szervezet szerepel, amelynek a neve a múzeum megjelölést magában foglalja, köztük nemcsak múzeumi intézmények, hanem alapítványok, egyesületek, művelődési házak is. Rajtuk kívül pedig feltehetően több más múzeum is fogad önkénteseket. A nagy, budapesti szervezeteken kívül kevés információval rendelkezünk a többiekről.
 
Amellett, hogy az önkéntesség terjedését számos publikáció, rendezvény, workshop és tréning támogatta az elmúlt több mint tíz évben, három évvel ezelőtt megszületett egy olyan szakpublikáció, amely bárki számára könnyen értelmezhető támogatást nyújt, ha önkéntessekkel kíván dolgozni. A  Cselekvő Közösségek - aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 című projekt keretében közzétett Intézményi Gyakorlati útmutató önkéntes programok létrehozásához és működtetéséhez online elérhető és letölthető. (https://cselekvokozossegek.hu/tudastar/intezmenyi-onkentesseg/)
 
Itt az ideje egy körképet kapni azzal kapcsolatban, hogy hogyan is állnak a hazai múzeumok az önkéntesek fogadásával, annak minden szépségével és árnyoldalával együtt. Erre vonatkozik a Körkép a hazai múzeumi önkéntességről című kutatás, mely két kérdésre keres választ: egyrészt a hazai múzeumi szférában az önkéntesség elterjedésének jellegzetességeit és az önkéntesség támogathatóságát méri fel, másrészt múzeumi jógyakorlatok azonosítását tűzte célul.
 
A kérdőív 2019. augusztus 30-ig fogad válaszokat:
 
 
 
 
Fótó: Szépművészeti Múzeum
Az év múzeuma, felhívás, pályázat, téma
2017-12-04 10:00