EN facebook

Hogy néz ki Frida Kahlo piros bőrbakancsa?

külföldi kiállítás

2018-06-20 09:00

Különleges, Frida Kahlo életét egy újféle persptektívából megmutató kiállítás nyílt a londoni Victoria and Albert Múzeumban. A festőművész személyes tárgyaiból és ruháiból álló gyűjtemény, amelyet Mexikón kívül eddig még sehol nem állítottak ki, fél évszázaddal Kahlo halála után most először lesz látható Európában.

 

A V&A a világ vezető művészeti és dizájn múzeuma, amelynek gyűjteménye meghaladja a 2,3 millió tárgyat. Így érthető, milyen jelentőséggel bír számukra a Mexikóból kölcsönzött gyűjtemény és az abból június 16-án megnyílt kiállítás. Az itt bemutatásra kerülő több mint kétszáz tétel többek között magában foglalja a művész sminkjét, ruházatát, ékszereit, piros bőrbakancsos lábprotézisét. A tárgyak a Kék Házból érkeztek, ahol Frida Kahlo született, majd 1941-től haláláig lakott. Ezt az épületet férje, Diego Rivera a mexikói államnak adományozta, majd 1958-ban itt nyílt meg a Frida Kahlo Múzeum.

 

 

Fotó: lábprotézis bőrcsizmával. Javier Hinojosa.©  Diego Rivera és Frida Kahlo Archívum, Banco de México, a Diego Rivera és Frida Kahlo Múzeumok megbízottja

 

 

Claire Wilcox, a V&A vezető kurátora szerint Kahlo egy nagyon fontos, „ellenkultúrát képviselő és feminista szimbólum”, a Mexikóból származó tárgyak kiállítása így „hatalmas kiváltság” a múzeum számára. Miután Kahlo 1954-ben, negyvenhét évesen meghalt, Rivera a festő személyes dolgait egy szobába zárta, és meghagyta, hogy csak halála után tizenöt évvel szabad kinyitni azt. Ettől függetlenül egészen 2004-ig nem nyitották meg az elzárt teret, amely rengeteg ruhát, sminket, ékszert, gyógyszert és egyéb intim tárgyat tartalmazott.

 

 

 

Fotó: Válogatás Frida Kahlo 1954 előtti kozmetikumaiból. Javier Hinojosa.© Diego Rivera és Frida Kahlo Archívum, Banco de México, a Diego Rivera és Frida Kahlo Múzeumok megbízottja

 

„Ez valódi bizonyíték arra, hogyan alkotta meg Kahlo saját identitását" – mondta Wilcox. A kiállítás bemutatja, hogy Frida Kahlo – aki tizennyolc éves korában egy autóbaleset következtében súlyosan megsérült, fájdalmakkal élt, és hosszú időn keresztül cselekvőképtelenné vált – a művészetével, öltözködésével és stílusával hogyan fogalmazta meg énképét nehéz fiatalkorát követően.  Miközben más nők a szemöldöküket szedték és a legmodernebb divat szerint öltözködtek, Kahlo egy teljesen más koncepció mentén teremtette meg a jellegzetes megjelenését és stílusát.

 

A múzeumban huszonkét darab színes, festett, rongyos tehuana népviseleti ruhadarabot láthatunk, amelyet több fotójáról és számos önarcképéről ismerhetünk. Az egyik szemöldökceruzája is helyet kap itt, amellyel jellegzetes szemöldökét hangsúlyozta, emellett pedig kedvenc rúzsa is a tárgyak között található.

 

 

Fotó: Frida Kahlo által dekorált gipsz fűző. Frida Kahlo Múzeum © Diego Rivera és Frida Kahlo Archívum, Banco de México, a Diego Rivera és Frida Kahlo Múzeumok megbízottja

 

Kahlo élete nem mindig volt olyan rózsás és színes, mint az általa viselt dolgok, de megpróbálta azt valamivel jobbá tenni. A londoni kiállítás darabja az a gipsz fűző is, amelyet magán hordott és személyes festményeivel díszített – ezen az egyik festett kép egy sarló és kalapács, amely kommunista nézeteit tükrözi, a magzat pedig feltehetően azért került rá, mert nem lehetett saját gyermeke.

 

„Át akarta venni az irányítást. El kellett viselnie ezt a nagyon kényelmetlen fűzőt, hogy ezzel javítson a hátán, és azt gondolom, hogy egyszerűen szerette volna ezt a tárgyat ő maga birtokba venni. 1953-ban amputálni kellett az egyik lábát, és a lábprotézisével együtt képessé akart válni arra, hogy elhagyhassa vele Mexikót is. A lázadás, az ellenszegülés tárgya volt ez is” – mondta Wilcox.

 

A kiállítás a 2012-es Frida Kahlo Múzeum kiállításának egy kibővített változata, amely tartalmazza a festményeit, valamint Kahlóról, Riveráról és széles baráti körükről készült fényképeket is.

 

A kiállítás 2018. novemberéig látható.