EN facebook

Hogyan kelt egy restaurátor új életre műtárgyakat?

Videók az Open Culture oldalán

2019-01-02 13:00

Az Open Culture oldaláról ajánlunk most egy cikket, amelyben a festményeket érintő restaurátori munkát videófelvételekről ismerhetjük meg. Érdemes ezt megnézni mindazoknak, akiket mindig is érdekeltek ezek a folyamatok, vagy maguk is hasonló területen dolgoznak. 

 

Bár egy olyan korban élünk, amelyben a képeket sokszorozó digitális médiának rengeteg különböző formája van, mégis van egy olyan hatása a festménynek mint médiumnak, amely fenntartja hozzá kapcsolódó kíváncsiságunkat. Ez az érdeklődés egy-egy kép a fizikalitásához kapcsolódik, a vászonhoz, az olajhoz, vagy azokhoz az anyagok, amelyeket eredetileg alkalmaztak az alkotás elkészítése során. De az, ami a festészet előnye, egyben a hátránya is: az anyag romlandósága.  Emiatt a legtöbb festménynél nem marad meg azok „tiszta állapota”.

 

 

 

 

A videókon keresztül beléphetünk a restaurátorok világába, megismerhetjük azt a feladatot, amely arra irányul, hogy az anyagi romlás folyamatait „visszafordítsa”, lassítsa, a roncsolódásokat helyreállítsa. Ennek a folyamatnak a megörökítését láthatjuk Julian Baumgartner, a Chicagói Baumgartner Képzőművészeti Helyreállító Központ (Chicago's Baumgartner Fine Art Restoration) munkatársának rövid, meditatív felvételein. Ezekből a dokumentáló videókból megismerhetjük például egy több mint 40 órás restaurátori folyamat 11 és fél percbe tömöített, narrációval ellátott változatát.

 

A fa alapon lévő festmény megtisztításának ismert folyamatát, az elsötétedett lakkréteg letakarítását mutatja be a felvétel, amelyből mind a modern, mind a hagyományos technikai eljárást megismerhetjük. Baumgartner Youtube-csatornáján emellett még két másik festmény néhány percbe sűrített  restaurálási folyamata is végigkövethető. 

 

 

 

 

 

Baumgartner mindegyik videófelvételéből lenyűgöző mennyiségű ismeretet szerezhetünk a helyreállítási technikáiról. 

 

Akiknek felkeltette az érdeklődését ez a téma, azoknak érdemes az Open Culture egy korábbi cikkét is megismerniük.

művészet, régészet, restaurátor
2018-11-26 09:25
állományvédelem, kiállítás, műhely, restaurátor
2017-06-23 17:00