EN facebook

Idén a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezi a Közép-Európai Műszaki Múzeumok Szövetségének 30. találkozóját szeptember 18. és 20. között

MŰHELY

A Visegrádi Együttműködés minden tagjával, - és több más ország képviselőinek részvételével rendezi meg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a Közép-Európai Műszaki Múzeumok Szövetségének (MUT - Middle European Union of Technical Museums) találkozóját Budapesten, a Közlekedési Múzeum leendő otthonában, a Kőbányai úti Északi Járműjavítóban. A konferenciát Schneller Domonkos főigazgató nyitja meg, Horváth Csaba és Zsigmond Gábor főigazgató-helyettesek bemutatják az Új Magyar Közlekedési Múzeum projektet a nemzetközi szakemberek számára.

 

A “Műszaki és közlekedési múzeumok jövője Közép-Európában - hálózatok, megújulás, ipari örökség” cím köré épülő, a pandémiás helyzet miatt három éve most először megrendezett MUT találkozón múzeumvezetők, vezető muzeológusok, kurátorok, múzeumpedagógiai szakemberek tartanak előadást és vitatják meg a múzeumok előtt álló kihívásokat, az arra adott 21. századi válaszokat a térségben. A témakörökben számos előadást és bemutatót tartanak Lengyelország, Szerbia, Csehország, Szlovénia és Szlovákia legjelentősebb műszaki múzeumainak vezetői.

 

Mindeközben pedig megismerik az új Közlekedési Múzeum projektjét, a beruházás helyszínét és a leendő új állandó kiállítás terveit. A hasonló közép-európai történelmi keretek, közös emlékek és múzeumszakmai gyakorlatok segítik a közös gondolkodást, valamint az új Közlekedési Múzeum átfogó megújítását.

 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum alapító tagként 1991 óta vesz részt a MUT munkájában.  A szervezet kifejezetten a közép-európai műszaki múzeumok fórumaként jött létre 30 évvel ezelőtt, a rendszerváltás és a régiót érintő átalakulások idején, azzal a céllal, hogy elősegítse a térségben működő intézmények közötti szakmai együttműködést, a múzeumok közötti technológiai, tudományos, muzeológiai tapasztalatcserét és a különböző kiállítási gyakorlatok bemutatását.

 

A közép-európai régió nagyon sok változáson ment át az elmúlt három évtizedben, ahogy a múzeumok is, amelyek a régió számos országával együtt újra integrálódtak az európai kulturális közösségbe. Azonban kiderült az is, hogy a közép-európaiság nem tűnt, nem tűnik el, szükség van egy szűkebb szakmai fórumra, ahol a jelenből fakadó kihívásoknak a közös múltból is következő megoldásait közösen dolgozzuk ki, kifejezetten a műszaki muzeológia területén. Számos múzeum a közelmúltban megújult, átalakult, vagy a megújulási folyamat közepén tart, így a hazai és nemzetközi közös szakmai párbeszéd még fontosabb, mint valaha.

 

A budapesti közgyűlésen több hazai és külföldi múzeum is jelezte csatlakozási szándékát a szervezethez, így a MUT bővítése és további erősödése ugyancsak fontos célja a háromnapos tanácskozásnak.

 

 

A MUT budapesti találkozóján résztvevő múzeumok:

 

Szerbia: Museum of Science and Technology (Belgrade), PWMC ''Vode Vojvodine" / Water museum ''Inženjer Nikola Mirkov'', Nikola Tesla Museum,  Postal Museum (Belgrade)

 

Lengyelország: Museum of Technology and Transport - Art Depot Szczecin, Institute for History of Science Polish Academy of Sciences (Warsaw), Jagellonian University Museum (Krakow)

 

Szlovákia:  Slovak Technical Museum

 

Szlovénia: Technical Museum of Slovenia

 

Csehország: Technické muzeum v Brně, National Technical Museum (Prague)

 

Horvátország: Technical Museum Nikola Tesla (Zagreb)

 

Ausztria: Technisches Museum Wien

 

Magyarország: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Aeropark Budapest, Duna Múzeum (Esztergom), Úttörténeti Múzeum (Kiskőrös)