EN facebook

Időgép: Lépcsőszeminárium a Műszaki Tanulmánytárban

2022-04-28 19:00

Lépcsőszeminárium május 4-én 16 órától  a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában folytatódik. Magyarország első számítógépe lesz az a tárgy, amiből kiindulva gondolkodhatunk a tárolás, archiválás különböző gyakorlatairól, ami elválaszthatatlanul kapcsolódik össze a fenntarthatóság fogalmával, a múlt megőrzésével. A szervezők várják a második alkalomra is a jelentkezőket!

 

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytára mint múzeum, emlékezetintézményként gyűjti és archiválja a műszaki tárgyakat. A számítástechnikai gyűjtemény gazdag anyaga izgalmas témákat vet fel ma is: különösképpen fontos az a párhuzam, amely a tárolás, megőrzés problémája, illetve a digitális adataink védelmének kérdése között húzódik. A gyűjtemény kiemelt darabja Magyarország első számítógépe, a MESZ I, amely a BME Vezetékes Híradástechnikai Tanszékén működött. A gép dokumentációja sajnos elveszett, ezért napjainkban kutatócsoport keresi a választ számos kérdésre, remélve, hogy egyes részeit újraépíthetik, illetve egy szoftveres MESZ I szimulátort is létrehozhatnak.

 

Hogyan zajlik a kutatás menete? Milyen kérdésekre keresik a választ? Hogyan működött a MESZ I? Milyen számítások elvégzésére használták?  A Lépcsőszeminárium  programja során Vid Gábor, a kutatásban résztvevő egyik szakember osztja meg gondolatait a fenti kérdésekről is, majd Bán András a képzőművészet felől közelítve mutat be néhány olyan munkát, amely az archiválásra, archívumokra, gyűjteményekre reflektál. A bemutatókat a fenti témákat feldolgozó kerekasztal beszélgetés zárja.

 

 Fotó:  MESZ I, részlete; Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

 

Az alkalom szervezőit kérdeztük:

 

Miért vesz részt az intézményetek a Lépcsőszemináriumban / mi az elsődleges célotok a részvétellel?

 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amikor találkozhat, együtt gondolkodhat a közönségével. Számunkra ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy fiatalokat szólítsunk meg, mai témákról beszélgessünk, valódi párbeszédet folytassunk, közben mi is tanuljunk tőlük és a meghívott előadónktól.

 

Mi a kiválasztott tárgyatok?

 

A MESZ I, Magyarország első programozható digitális számítógépe.

 

  Fotó:  MESZ I; Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Miért?

 

A története nagyon izgalmas, a működésének kutatása pedig számos aktuális és fontos kérdést felvet, amitől még rejtélyesebb ez a gép.

 

Kiknek ajánljátok leginkább az általatok szervezett alkalmat?

 

Mindenkinek, akit foglalkoztatnak azok a folyamatok, amelyek a jelent és a jövőt meghatározzák a digitális adattárolás, illetve a múzeumi archiválás kapcsán. Továbbá azoknak is, akik még nem jártak a Műszaki Tanulmánytárban, mert ezt a helyet egyszerűen látni kell! 

 

A Műszaki Tanulmánytár Facebook-posztja