EN facebook

Imre megnyitotta Bélát, Béla megnyitotta Imrét

KIÁLLÍTÁS

2019-02-20 18:00

 

Két, egymástól távoli és eltérő területéről érkeztek, hogy a Kieselbach Galériában találkozzon össze a magyar kortárs világ két invenciózus alkotója, Bukta Imre és Pintér Béla.

 

Akik a múlt csütörtök este részt vettek a színházcsináló Pintér Béla exkluzív tárlatvezetésén különleges esemény résztvevő tanúi lehettek: hogyan születik egy teljesen más természetű kiállításból, önálló és személyre szabott performance, hogyan ihlet meg a kortárs képzőművészet egy színházi embert.

 

Ugyan még egy hétig nyitva lesz, a Kieselbach Galéria Nálunk, vidéken című Bukta Imre tárlata, már eddig is az utóbbi évtized leglátogatottabb - magángalériában tartott - kortárs kiállításává vált. Kieselbach Tamás folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy a magyar festészet erejét és kvalitását kultúránk más nagy teljesítményeivel és személyeivel együtt tegye átélhetővé. (A társművészetek hatékony összekapcsolására, a képzőművészet és a kortárs kultúra vizuális lenyomatainak összekapcsolására a galéria életében jó példa volt Nyáry Krisztián: Festők, múzsák, szerelmek bemutatója, majd a Pokoli Aranykor underground kiállítása a Bizottságtól Müller Péter Sziámiig, illetve a Csábítás fegyvere című divatkiállítás, ami Rotschild Klárától Pataki Ágiig húzott ívet.)

 

A kiállítás alkalmával a galéria gondozásában könyv jelent meg a Bukta életműről és a kiállítás képeiről, eddig önálló tárlatvezetést tartott sok száz ember előtt dr. Máriás és Gulyás Gábor is. Bukta Imre művészete a magyar kortárs képzőművészet egyik legmagasabb teljesítménye, ami egyedi és színes nyelven képes a magyar identitást úgy bemutatni, hogy az egyszerre legyen modern és mély gyökerekkel hazai. Bukta magyar művész, aki minden ecsetvonásában és gondolatában kötődik az országhoz, a vidékhez, a környezetünkhöz. Kritika nélkül szemlélődik a minket körülvevő világban, és azt absztrakt elemekkel felerősítve szeretettel tárja elénk.

A kiállítás eddigi sikere azt bizonyítja, hogy egy kortárs festő világa könnyen összekapcsolódhat más nagy sikerű művészeti ágak világával - így került képbe a látszólag távoli területen alkotó Pintér Béla, akinek színházi munkájában nagyon is analóg gondolatiság tapintható ki, ahogy a megmaradt paraszti formákon keresztül képes jelenünket egyszerre plasztikusan és egyedien ábrázolni.

Pintér és Bukta személyesen először a Kieselbach Galériában találkoztak. Kölcsönösen követik és tisztelik egymás munkáit, így a találkozót egy sajátos Pintér Béla tárlatvezetés követte. Pintér arra vállalkozott, hogy a Bukta képek által megihletve saját személyes történeteit mesélje el gyerekkortól a családi szálakig, az ő vidékétől a vidékhez köthető és kísértetiesen ismerős személyiségformáló erőkig.

 

A különleges tárlatvezetés eseményeit négy kamera rögzítette azzal a szándékkal, hogy az átélt élményeket később másokkal is megoszthassuk. Az este folyamán gyors döntés született, hogy a kiállítást a szombati zárás után egy teljes héttel meghosszabbítjuk. A hosszabbítás hetében pedig a kiállítás is átalakul: a látogatók a galéria különtermében nézhetik meg a Pintér Béla sajátos tárlatvezetéséről szóló filmet.

 

A Nálunk, vidéken című kiállítás tehát egy héttel meghosszabbítva látható a Kieselbach Galériában - február 23-ig naponta 10 órától 18 óráig – és természetesen a különfilmmel kiegészítve.

 

Az utolsó tárlatvezetést február 23-án, szombaton a Winkler Nóra - Topor Tünde páros tartja.

képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, műhely, programajánló
2019-02-10 09:00
kiállítás, múzeumandragógia, programajánló
2019-01-05 17:00
kortárs, múzeumandragógia, programajánló
2019-01-04 18:00