EN facebook

Inflációs papírpénzek a hónap műtárgyai Zalaegerszegen

TÁRGY

2023-11-20 07:00

November közepétől új műtárgycsoport várja azokat az érdeklődőket, akik a zalaegerszegi városháza környékén járnak. A Göcseji Múzeum kihelyezett vitrinkiállítását ez alkalommal egy meglehetősen aktuális téma - az infláció - köré igazítottuk. Eke István régész-térinformatikus munkatársunk külön blogot írt a témával kapcsolatban, amit a vitrinben elhelyezett QR-kód segítségével lehet elolvasni.

 

Az inflációról sok szó esett az elmúlt időszakban, mondhatni állandó beszédtéma még akkor is, ha sokan nincsenek tisztában a szó igazi jelentésével. Egy piacgazdaságban az áruk és a szolgáltatások árai szüntelenül változnak, egyesek felmennek, mások lemennek. Inflációról akkor beszélünk, amikor nem csak egy, hanem sok áru és szolgáltatás ára felmegy; tehát ma kevesebbet kapunk ugyanazért az összegért, mint tegnap. Az árak emelkedése lehet gyorsabb vagy lassabb ütemű, a drágulás sajnos ettől függetlenül folyamatosan jelen van, és a mindennapjaink részévé vált.

 

A Göcseji Múzeum numizmatikai gyűjteményében számos olyan 20. századi papírpénzt tárolunk, amelyekhez meglepő időszak kötődik. 1946. júliusában a magyar infláció világrekordot döntött, július 10-én 348,46%-os pénzromlás következett be, az árak néhány óra alatt az egekbe szöktek. Azon a nyáron az infláció növekedése egyre nagyobb címletű bankjegyek kibocsátását követelte meg. Május végén vezették be a milpengőt, majd július elején a B.-pengőt. A legnagyobb forgalomba kerülő papírpénzt százmillió B.-pengő címlettel bocsátották ki. Ez a világtörténelem legnagyobb címletű bankjegyének számít. Az akkori kormány tervezte a milliárd B.-pengő kibocsátását is, de ezek papírpénzek hivatalosan már nem jöttek ki a Pénznyomdából. Ugyanis 1946. augusztus 1-jén bevezették a forintot, amely sokáig értékálló fizetőeszköznek bizonyult. A lakosságnak ezután át kellett váltani a tulajdonában lévő pengőt forintra. Azonban a régi fizetőeszköz elértéktelenedése miatt legtöbben eldobálták (ekkor készültek azok a különleges fotográfiák, amelyek utcaseprőket ábrázolnak, amint feltakarítják az elhajított papírpénzeket), elégették, vagy egyszerűen a fiókban hagyták a náluk lévő bankjegyeket. Ez utóbbi műtárgyak kerültek a Göcseji Múzeum gyűjteményébe.

 

Az idő, amikor mindenki milliomos volt
 
 

 
Az elértéktelenedett és eldobott bankjegyeket 1946 nyarán összesöpörték. (Rózsa László fotója MTI/MAFIRT)
 

A Göcseji Múzeum vitrinkiállításán látható bankjegyek tartogatnak még egy különlegességet, mégpedig a küllemüket. Hiába nyomtatták őket rekordsebességgel és gyorsasággal a nyomdában, rajtuk az illusztráció szépsége, a kidolgozottság igényessége tetten érhető. Mondhatjuk azt is, vitrinbe illő. A minitárlatot a zalaegerszegi városháza aulájában január közepéig tekintheti meg a közönség.

 

 

 

 
Eke István régész-térinformatikus mutatta be a hónap műtárgyegyüttesét. (Pánczél Petra fotója)
gyűjtemény, látogató, múzeumandragógia, programajánló, tárgy, téma
2023-10-28 07:00
emlékezet, örökségvédelem, tárgy, technika
2021-07-09 07:00
magazin, muzeológia, szervezet, téma
2023-09-03 16:00