EN facebook

Inspiráció a múzeumi karantén-pályázathoz

2020-04-20 19:00

Április 30. a határideje annak a múzeumi karantén-pályázatnak, ami pár héttel ezelőtt indult. Összefogott benne a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, majd csatlakozott a virtuális gyűjteményhez a Gödöllői Királyi Kastély és a Magyar Vadászati Múzeum is. 

 

Most arra kértük a Magyar Múzeumok OnLine gyakornokait, hogy személyes rájátszásukkal, jó gondolataikkal segítsenek inspirálódni. Elsőként Bakai Brigitta reflexióját olvashattuk, aki írt már nekünk a Smithsonia Intézet hatalmas online adatbázisáról, de olvashattunk tőle a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ virtuális tartalmairól is. 

 

 

 

A karantén-pályázat kapcsán készített munkámban Haliti Flaka: Nihal szobrának kezdeti rajz változatához nyúltam vissza. A munkámon a vonalszoborhoz hasonlóan csak a nyuszi körvonalai maradtak meg, a kivágott darabokban pedig azt a teret szerettem volna bemutatni, ami a karantén alatt szinte kizárólagossá vált körülöttem. Ez a kilátás a 4. emeleti hálószobámból, így ez vált számomra a bezártság és a külvilág közti legjellegzetesebb kapoccsá.

 

 

Az én Nihal nyulam készítésekor felmerült a gondolat, hogy a nyuszihoz hasonló vonalszobrot készítsek inkább. Otthon ilyenek is egyszerűen, akár drótból is elkészíthetők Alexander Calder kezdeti szobraihoz hasonlóan, vagy az igazán nagy kézügyességgel rendelkezők számára akár összetettebb formában, Matthieu Robert-Ortis több nézőpontban is kirajzolódó szobrait mintául véve.

 

 


Az elkészült szobrok, rajzok pedig alapul szolgálhatnak egy stop-motion film elkészítéséhez is, amihez rengeteg alkalmazást találni segítségül. Az eljárás lényege, hogy a mozgás illúzióját olyan egymást követő fotók keltik, amelyeken mi magunk állítjuk be az adott tárgy pillanatnyi, minden képen kicsit elmozduló helyzetét. A technikával nagyon kreatív videókat lehet készíteni, ehhez az Ok Go Last Leaf című videoklipjének pirítóskenyerei is ihletül szolgálhatnak. Én a Stop Motion Studio és az OSnap! applikációkat próbáltam és mindkettő kiválóan működött.

 

 

 


Egy másik alkalmazás, amivel szerintem izgalmas kollázsokat lehet készíteni, az a Sok-edit. Rendkívül egyszerű a használata, csak olyan funkciók vannak rajta, amik egy kollázshoz valóban szükségesek, a többi már csak a ti kreativitásokon múlik.


Remélem sikerült pár hasznos tippel segítenem az alkotást, kíváncsian várom, hogy Nektek milyen karantén-inspirálta műveitek születnek. Sok sikert kívánok mindenkinek!

 

Bakai Brigitta

felhívás, #muzeumozzaszobadbol, pályázat, virtuális
2020-04-02 16:00
felhívás, gyűjtemény, pályázat, tárgy
2020-04-08 17:00