EN facebook

Interaktív sorozatban mutatja be kincseit a kecskeméti Ráday Múzeum

MÚZEUMOK NON-STOP

2020-04-19 10:00

Házimuzi címmel interaktív sorozatot indított útjára a Ráday Múzeum, hogy a járványhelyzet alatt is kulturális tartalommal töltse meg az érdeklődők mindennapjait - adta hírül a BAON, a Bács-Kiskun megyei hírportál. Az intézmény zárva tart, de a benne rejlő értékeket a közösségi médián keresztül közelebb viszik a múzeumbarátokhoz.

 

A Ráday Múzeum a Dunamelléki Református Egyházkerület egyházművészeti gyűjteményét tárja a közönsége elé. Az Ókollégium épületében működő múzeumban az érdeklődők a kálvinista gyülekezetek életével, a templomaik tipikus berendezési tárgyaival, a református istentisztelet liturgikus hagyományaival és az ehhez kapcsolódó tárgyakkal ismerkedhetnek meg. Emellett két nagy, állandó kiállításnak is helyet ad a Ráday Múzeum. A kulcsra zárt szoba titkai című tárlaton Muraközy János kecskeméti 19. századi festőművész életét és festészetét mutatják be. A néhány éve elhunyt Fuxreiter András védett ásványgyűjteményében pedig állandó és időszaki bemutatókkal várják az őslénytani leletek, kőzetek, ásványok iránt érdeklődőket.

 

 


– A Ráday Múzeum a kialakult veszélyhelyzet miatt zárva van, az élet azonban nem állt meg az évszázados falak között. A járványhelyzet alatt szeretnénk az otthon töltött időt hangulatosabbá, tartalmasabbá tenni, ezért a Facebook-oldalunkon elindítottuk a Házimuzi sorozatunkat, melyben kincseinket, értékeinket tárjuk a közönség elé egy rövid poszt és videó kíséretében. Bízunk benne, hogy sok érdekességgel, új információval bővíthetik ezek által a tudásukat a kultúra és művészet világa iránt érdeklődők – hangsúlyozta Fogarasi Zsuzsa, a múzeum igazgatónője.

 

A Házimuzi sorozatot a múzeumpedagógus kollégák gondozzák. A csapatmunkát Kriston-Bordi Zsuzsanna irányítja, de a videókhoz és posztokhoz a többi kolléganő is munkáját adja. – A járványhelyzet kihirdetése után az elsők között léptünk, és március 17-én már nyitottunk az online múzeumprogramok irányába – mesélte Kriston-Bordi Zsuzsanna. – Célunk, hogy minden nap egy-egy posztot, videót osszunk meg a közösségi oldalunkon. Szeretnénk, ha nem minden a járványról, a szomorú hírekről szólna. Pozitív tartalmat, művészeti értékeket és szépségeket szeretnénk közvetíteni, melyre – mint az utóbbi hetek tapasztalata is mutatja – nagy igény van – tette hozzá.

 

 

A sorozat címe utal az otthoni időtöltésre, valamint a múzeum kifejezés rövidített változatára, ugyanakkor „rímel” a már jól ismert házimozi kifejezésre. A # (hashtag) jel használata minden egyes bejegyzésénél pedig lehetővé teszi, hogy korábbi cikkekre, posztokra és videókra visszautaljanak, ezáltal könnyen megkereshetővé váljanak. – Célunk, hogy minden nap közreadjunk rövid tartalmakat. A cikkek 500–1000 karakteresek, a videók maximum egypercesek. Ez pontosan az a mennyiség, mely könnyen befogadható. A tartalmak nagyon színesek, a múzeum több kiállításába is betekintést engednek, valamint művészettörténeti kitekintéseket nyújtanak – részletezte a szakember.

 

Az elmúlt két hétben a közönség megismerhette például az ásványgyűjteményt, Muraközy János egyik festményét, Maximilian Pfeiler barokk festészetét, vagy éppen a keresztelői készletet bemutató tárlat kapcsán az őseink keresztelői népi hagyományait. – A videókat, fényképeket néhány nap alatt, még március közepén elkészítettem, azóta munkatársaimmal együtt én is home office-ban dolgozom otthonról. A videókat magam vágom meg, a háttér-információkat, posztokat folyamatosan egyeztetjük a kollégákkal, így állnak össze a napi anyagok. Most éppen az úrasztali terítőkön látható hímzett virágok bemutatásán dolgozunk – jegyezte meg Kriston-Bordi Zsuzsanna.

 

A Házimuzi sorozat napról napra kedveltebb a közönség körében, melyet az oldal látogatottsága és a posztok, videók megtekintése is jól mutat. – Örömmel látom, hogy egyre többen követik az értékeinket bemutató anyagokat. A videókat több mint ezren megnézik, akárcsak a szöveges posztjainkat. Úgy vélem, ez a szám csak nőni fog. Fontos, hogy tartsuk a kedvet az emberekben, kiszolgáljuk őket számukra is érdekes és hiteles tartalommal. Ez a kezdeményezésünk a jövőben, a járványhelyzet után a múzeum látogatói számára is kedvezően hathat – mondta végül.