EN facebook

Ismét itt a MuseumDigit! - milyen előadást válasszak?

FELHÍVÁS

2020-11-23 16:00

Különleges formát ölt és az online térbe költözik a Magyar Nemzeti Múzeum évente megrendezett szakmai konferenciája, ahol az izgalmas digitális innovációk mellett a 21. századi múzemok arcát formáló irányzatokat és sikeres projekteket mutatnak be a hazai és nemzetközi előadók.

 

Bár a világjárvány keresztülhúzott megannyi tervet és felforgatta a megszokott rendet, az természetesen szóba sem került, hogy idén ne legyen MuseumDigit, és a megújulás is tervbe volt véve a konferenciát szervező OMMIK-ban, a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központjában. Így végül a pandémiának köszönhető, hogy az idén nyolcadik alkalommal megrendezett MuseumDigit konferencia megújul.

 

 

A már hagyományossá vált rendezvény kilép a Magyar Nemzeti Múzeum patinás falai közül, és a virtuális térben fogadja a szakma érdeklődőit 2020. november 26-27-én. Az ingyenes regisztráció után a képzeletbeli, futurisztikus kiállításra emlékeztető konferencia pavilonjai között szabadon mozogva több mint harminc előadást lehet megtekinteni a konferenciát követően további két héten át. A részvétel ingyenes, az idegen nyelvű előadásokat magyar felirattal teszik közzé. Regisztrálni a museumdigit.hu oldalon lehet november 25-ig.

 

Válts nézőpontot!

 

A MuseumDigit 2020 bár nevében elsősorban a digitális technológiára és digitalizálásra utal, az előadások témái sokkal szélesebb spektrumot fednek le, hogy megmutassák a mai múzeumok sokszínűségét, jelentőségét a digitális társadalomban. Így a digitális innovációk és digitalázálási stratégiák mellett helyet kapnak a digitális oktatást segítő múzeumi tartalmak, a pandémia alatti sikeres kommunikációs stratégiák és lehetséges új, jövőbeli múzeumi modellek, továbbá a múzeumok szerepvállalása és helye a társadalomban: mit tesznek, tehetnek a múzeumok az esélyegyenlőségért, a klímavédelemért. A konferencia virtuális terében négy tematikus pavilon mutatja be ezeket.

 

 

A Pavilon - Digitalizálás és megosztás

 

Hogyan halad a digitalizálás a magyar közgyűjteményekben, hogyan segítik a digitális oktatást a múzeumok, levéltárak, filmarchívumok digitális gyűjteményei és egy sikeres összgyűjteményi projekt, a Kapocs? Farkas Krisztina, az MNM OMMIK informatikusa a MuseuMap aggregációs portál eredményeiről, a Filmarchívum két kollégája, Erdős Emese és Löwensohn Enikő a digitalizált magyar filmkincs hasznosíthatóságáról tart előadást az oktatásban, míg a Magyar Nemzeti Levéltártól Csonka Laura mesél az új fejlesztésükről, az Oktatólapokról.

 

 

B Pavilon - Digitális újítások: élményszerű történetmesélés, milyen egy sikeres digitális stratégia?

 

Miért érdemes veszélyesnek lenni, ha digitális stratégiáról van szó? - a londoni National Gallery digitális igazgatóját, Chris Michaels veszélyesnek titulálta érkezésekor egy aggódó kolléga. Az eredmények Christ igazolták- a MuseumDigiten elmeséli, hogyan. Bemutatjuk Olaszország első teljesen digitális (vagyis saját tárgyi gyűjteménnyel nem rendelkező) múzeumát, a velencei M9-et. A számos tekintélyes nemzetközi díjjal elismert orosz Romanovs100 és #1917LIVE projektek kreatív vezetője, Ivor Crotty megosztja a közönséggel azt a mantrát, melyet követve bárki úgy mesélheti el egy történeteket, hogy az megérintse a közönséget és meghozza a kedvet a felfedezéshez.

 

 

C Pavilon: Múzeumok és a társadalom

 

A múzeumok szerepvállalása és helye a társadalomban: mit tesznek, tehetnek a múzeumok az esélyegyenlőségért, a klímavédelemért?
A londoni Horniman Museum and Gardens a klímaakció egyik éllovasa: igazgatója, Nick Merriman arról tart előadást, hogyan tudják programjaikon keresztül a közönséget arra ösztönözni, hogy ökotudatossabbak legyenek és vigyázzanak a bolygóra. Diane Drubay, a We Are Museums alapítója arról fejti ki elméletét, milyen lépéseket tud tenni egy múzeum, mint szervezet, hogy hatékonyan fellépjen a klímaváltozás ellen. Kirsten Drotner, a Dél-dániai Egyetem professzorasszonya az Our Museum projektje kapcsán bemutatja, hogy mit jelent a kulturális állampolgárság, míg Anna Chiara Cimoli, a milánói ABCittá esélyegyenlőséggel foglalkozó munkatársa azt ismerteti, hogyan lehet a múzeum jobb hallgató.

 

 

D Pavilon: 2020, a katalizátor


A járvány miatti bezárás sok múzeumot hirtelen és felkészületlen ért, ezért kiemelt figyelmet kapnak a pandémia hatására alkotott sikeres stratégiák és lehetséges jövőbeli múzeumi modellek, a bezárás ideje alatt bevált online kommunikációs technikák, az újranyitás tapasztalatai, és azt is megtudhatjuk, hogy az új egészségügyi előírások nyomán mit tehet a múzeumokért a service design. Ringer István, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója saját intézménye- egy leszakadófélben lévő régió kis múzeuma- példáján mutatja be azokat a lehetőségeket, melyek egy reménytelennek tetsző szituációban rejlenek, s talán más hasonló helyzetben lévő kis vidéki múzeum számára is tanulságosak lehetnek. Az előadásban szó esik közösségépítési praktikákról, a tudományos eredmények társadalmiasításának lehetőségeiről, a lokális identitás erősítésének konkrét hasznáról, a hátrányok előnnyé való kovácsolásáról, kultúrharcról, ahol a tét a kultúra maga, s arról is, hogy mekkora lehetősége és felelőssége van a mai magyar társadalomban egy múzeumnak. Yves Winkin, a párizsi Musée des Arts et Métiers korábbi igazgatója tanácsot ad, hogyan lehet a múzeum újra varázslat helye, Kajsa Hartig, a svédországi Västernorrlands múzeum látogatói élményekért és gyűjteményekért felelős igazgatója abban segít, hogyan lehet online értéket teremteni a pandémia alatt és után. Gréczy Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum kommunikációs munkatársa megmutatja, milyen hatékony kommunikációs megoldásokat találtak a magyar múzeumok, Brad Dunn, a chicagói Field Museum digitális kommunikációért felelős igazgatója díjnyertes közösségi média csatornájuk példáján keresztül mutatja meg, hogyan lehet a közösségi médiát hatékonyan használni történetmesélésre. A melbourni Science Gallery fejlesztési igazgatója, Dr. Niels Wouters és kollégája, Susie Anderson a pandémia hatására megváltozó látogatói hozzállást, a benne rejlő innovatív lehetőségeket járja körbe.

 

 

A részletes program a museumdigit.hu oldalon olvasható.

felhívás, gyűjtemény, konferencia, muzeológia, műhely, virtuális
2020-11-20 07:00