EN facebook

Ismét leáll az olasz kulturális élet

2020-11-05 20:00

Néhány nappal ezelőtt a Rai3 csatorna „Che Tempo Che Fa” című műsorának volt a vendége az olasz kulturális örökségért és turizmusért felelős miniszter Dario Franceschini. Akkor még csak jövő időben beszélt a lehetséges bezárásokról, amelyek a múzeumokat is érintik. A műsorban elhangzott, hogy immáron másodjára kell a kulturális szektort újjászervezni.

 

A tavaszi bezárások következtében is már jelentős bevételektől estek el a múzeumok. Átlagban havonta 1-5 millió euró körüli összeggel számolnak, ami hiányként jelentkezik. Régiónként eltérőek a gazdasági hatásai a bezárásokkal járó bevételkieséseknek.

 

Giuseppe Conte miniszterelnök 2020. november 4.-én jelentette be, hogy leáll az olasz kulturális élet. Bezárnak a múzeumok és kiállítóhelyek valamint a könyvtárak a levéltárak és minden olyan intézmény, amely kulturális tevékenységet végez. A hivatalos bejelentést megelőzően nyilatkozott a Finestre sull’Arte számára Eike Schmidt az Uffizi Galéria igazgatója. Schmidt elmondta, hogy a tavaszi bezárás óta soha nem látott mértékben sikerült az online felületeken felzárkózni a tartalomgyártással és azóta is növekvő érdeklődés van a múzeum online tartalmai iránt.

 

Bár kétségtelen tény, hogy a bezárás következtében bevételektől esnek el az intézmények az online közösségépítésnek köszönhetően mégis meg és fenn tudják tartani az érdeklődést az intézmények iránt. A múzeumok bezárásának hivatalos napja 2020. november 5. és legkorábban 2020. december 3.-án kerül feloldásra a bezárás, amely természetesen függ attól, hogy a járványhelyzet miképpen alakul Olaszország szerte. Így már most is arra kell és lehet számítani, hogy régiónként eltérő a kulturális intézmények zárva tartása és a lehetséges újranyitása a december folyamán.

 

Forrás:

Conte: “Nel nuovo dpcm prevediamo di chiudere in tutta Italia mostre e musei” 

Nuovo dpcm: musei chiusi (ma agli amanti dell'arte restano le chiese) e lockdown locali



bezárás, #muzeumozzaszobadbol
2020-11-04 15:25
bezárás, #muzeumozzaszobadbol
2020-11-04 12:25