EN facebook

ITT minden ,,Helyben történt” - Ilyen volt az Óbudai Múzeum Budapest 150. születésnapja alkalmából rendezett konferenciája

BESZÁMOLÓ

2023-12-05 17:00

Idén november 27-én és 28-án első alkalommal került megrendezésre az ITT (Identitás – Történet – Tudomány) helytörténeti konferencia az Óbudai Múzeumban, ,,Helyben történt” címmel. A rendezvény apropója a múzeum fennállásának 50. évfordulója és fővárosunk 150. születésnapja volt.

 

A lakóhelyünk múltjának felfedezése mindig is izgalmas kihívások elé állította a történészeket, kutatókat és érdeklődőket egyaránt. Az Óbudai Múzeum eseményének előadói pontosan ezeket a kihívásokat hívták életre, és olyan helytörténeti kutatásokat és ismeretátadási jó gyakorlatokat vonultattak fel, amelyek középpontjában a hely szelleme, annak identitása, története, illetve az azokat képző, alakító tényezők álltak.

 

Az eseményen köszöntőt mondott Gálfi Ágnes múzeumigazgató, a nyitóelőadást pedig dr. Szende László múzeumi főosztályvezető tartotta Óbuda középkoráról. A két napos konferencián olyan kiemelkedő projektekkel ismerkedhettek meg a jelenlévők, mint a Fellner Jakab emlékév, az ,,Itt mindenki rokon” kutatás vagy a ,,Piklin Örzse" projekt. A rendezvényen a közgyűjtemények helytörténeti fontosságáról, kiállítási tapasztalatokról, a hely- és családtörténet megfelelő feldolgozásáról, élményszerű oktatásáról, bemutatásáról esett szó.

 

A résztvevők állandó párbeszédben lehettek egymással a sűrű kérdés szekcióknak köszönhetően, így lehetőség nyílt arra, hogy valódi tudáscsere történjen.

 

A konferencia során két műhelymunka is zajlott, ahol a résztvevőknek alkalma nyílt kötetlenül beszélgetni és tapasztalatokat cserélni. Győri Zoltán társasjáték tervező segítségével arra keresték a választ, hogy vajon miben rejlik a játékosítás, kell-e, hogy célja legyen a játéknak, és ők maguk is megtapasztalhatták a játék felszabadító és hangulatteremtő erejét. Sóki Diána múzeumpedagógus a digitális ismeretátadás számos formáját mutatta be, és olyan kérdésekre kaphattak választ, hogy vajon milyen lehetőségekkel rendelkezik egy intézmény, ha a digitális térben kíván megszólalni.

 

A "Helyben történt" konferencia a visszajelzések alapján egyértelműen sikeres volt, hiszen a résztvevők gazdagabbak lettek azzal a gyakorlati tudással, melynek révén a tanultakat saját munkájukba beépítve hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hely, ahol laknak, olyan hely lehessen, ahol élnek is az emberek.

 

Az Óbudai Múzeum konferenciája új témával jövőre is várja az érdeklődőket, és reméljük, hogy hagyományt teremtve megmarad a helytörténet iránti szenvedélyes érdeklődés központjában mint szakmai fórum.

felhívás, helytörténet, konferencia, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, műhely, téma
2023-08-04 16:00
Az év kiállítása, díj, konferencia, műhely, Pulszky Társaság, téma
2023-11-14 11:00
emlékezet, építészet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, technika
2023-02-22 19:00