EN facebook

Kalendáriumként szolgálhattak a Yazilikaya hettita sziklaszentély domborművei

2019-06-29 09:00

Ősi kalendáriumként szolgálhattak a mai Törökország területén található Yazilikaya hettita sziklaszentély domborművei. Svájci kutatók szerint a 3200 éves komplexum fontos vallási szerepet töltött be a Hettita Birodalom központja, Hattuszasz lakóinak életében. A bronzkori mészkőkomplexum nevének jelentése "feliratos szikla" - írja a New Scientist.

 

A sziklaszentély helyiségeinek falaiba vájt lapos domborművek egy része ókori mezopotámiai istenségeket, annunakikat ábrázol. Néhány szakember most új teóriával állt elő: úgy vélik, hogy noha a véseteket immár évtizedek óta tanulmányozzák a kutatók, az eddigi vizsgálatok elsiklottak bizonyos kulcselemek fölött.

 

A Luwian Studies nevű nemzetközi nonprofit alapítvány elnöke, Eberhard Zangger és kollégája, a Bázeli Egyetemen dolgozó Rita Gautschy szerint a 12 istenséget ábrázoló véset az év hónapjait, míg a 30 ábrázolásból álló véset a hónapok napjait jelöli a luniszoláris naptár szerint.

 

Az istenábrázolások némelyike alatt felfedezett jelzések alapján a szakemberek arra következtetnek, hogy a terület ősi lakói megpróbálták nyomon követni az idő múlását. A domborművek egy része pedig arról árulkodik, hogy a teliholdnak is nagy jelentőséget tulajdonítottak.

 

külföld, örökségvédelem, régészet, tárgy
2018-12-11 09:10