EN facebook

Kányádi Sándor emlékkiállítás nyílik a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2019-01-20 16:00

Miklós Zoltán, a múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a tavaly meghalt költő Székelyudvarhelynek és Budapest I. kerületének is díszpolgára volt. Ezért döntöttek úgy, hogy továbbgondolják, és egy multimédiás változatban Székelyudvarhelyen is bemutatják azt a kiállítást, amely tavaly ősszel a budapesti Virág Benedek Házban idézte meg a költő emlékét.
Míg a budapesti kiállítás fotók, dokumentumok és személyes tárgyak segítségével követte végig Kányádi Sándor életútját, a székelyudvarhelyi kiállítást multimédiás eszközökkel próbálták befogadhatóbbá tenni elsősorban a fiatalok számára - tette hozzá az igazgató.
A kiállítás gyermektermében például Kányádi Sándor megzenésített verseit vetítik, de olyan nemezelt állatokat és tárgyakat is elhelyeznek, amelyek - ha felemelik őket - Kányádi Sándor egy-egy versét szólaltatják meg.
A kiállítás más termeiben Kányádi gyakran idézett motívumait, az erdőt, a lovat, a kutat idézik meg. Az erdő illúzióját például VR- (virtuális valóság) szemüvegen keresztül kínálják a Fától fáig című vershez, a kútba nézve pedig képernyőt láthat majd a látogató, melyen Kányádi kutas verse, és egy ezt idéző animáció jelenik meg.
A kiállítás szervezői Román Viktor-szobrot, illetve Nagy Imre-festményt is felhasználnak a költő világának megjelenítéséhez. A látogatók virtuális interjút is készíthetnek Kányádi Sándorral. Egy-egy felkínált kérdés gombját megnyomva kivetítőn jelenik meg Kányádi Sándor válasza, amelyet valamely tévéinterjújában adott a kérdésre.
Miklós Zoltán elmondta: terveik szerint a kiállítást Csíkszeredába és Sepsiszentgyörgyre is elviszik az év folyamán. Hosszabb távú célként fogalmazta meg, hogy Nagygalambfalván, Kányádi Sándor szülőfalujában emlékházat hozzanak létre.