EN facebook

Kezdetét vette a X. Országos és VI. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia Miskolcon: az egyik plenáris téma a zöld múzeumi kritériumrendszer lesz

TÉMA

2023-05-08 16:00

A mai napon a délelőtt folyamán a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában vette kezdetét a X. Országos és VI. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia Múzeumi tükröződés: társadalom és környezet címmel. A kétnapos tanácskozás számtalan, a felnőtt társadalom és a múzeumok kapcsolatát jellemző kérdést feszeget.

 

A múzeumi tudásátadással, az élethosszig tartó tanulással, a fenntarthatósággal, örökségmenedzsmenttel, múzeum- és művészetpedagógiával foglalkozó szakemberek tanácskozását egy-két évente, változó helyszíneken rendezi a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata. 2023-ban a mozgalom forrásvidékére, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe tér vissza a tizedik, jubileumi vándorgyűlés, mert az első alkalom is a Herman Ottó Múzeum tevékeny közreműködésével, Miskolcról kiindulva Sátoraljaújhely-Széphalomban szerveződött közel két évtizede.

 

 

Idén a fő téma a múzeumok társadalmi és gazdasági környezete és a fenntarthatóság. 42 előadás, jó gyakorlat és rövid villámbemutató mellett a résztvevők megvitatják a Zöld Múzeum kritériumrendszerét is, külső helyszínként pedig látogatást tesznek Lillafüreden, a Herman Ottó Emlékház megújult állandó kiállításában. Az angol nyelvű nemzetközi szekcióban cseh, német és georgiai múzeumi szakemberek lesznek a konferencia vendégei, amelynek helyszínei a Herman Ottó Múzeum és tagintézményei. (forrás: boon.hu)

 

 

A rendezvény részletes programja

 

 

Mit értünk zöld múzeum alatt?

 

A keddi nap egyik plenáris témájához Mayer Adél (Tomory Lajos Múzeum) és Vásárhelyi Tamás (Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület, Magyar Környezeti Nevelési Egyesület) írtak vitaindító összefoglalót, amely a Pulszky Társaság honlapján is elérhető.

 

 

múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, téma, természet
2023-04-06 07:00
gyűjtemény, #muzeumokajovoert, téma, természet, természettudomány
2023-05-04 07:00
múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, téma, természet, természettudomány
2022-11-12 07:00