EN facebook

Ki látott engem? – Lesznai Anna és Zoób Kati találkozása

A tárlat két, páratlanul izgalmas művésznő párbeszédének lenyomata: egymás mellett mutatjuk be Lesznai Anna író, költő, iparművész életművét (1885–1966) és Zoób Kati divattervező száz évvel későbbi, Lesznai által is inspirált kortárs haute couture reflexióit.

A balatonfüredi Vaszary Galériában tavaly megvalósult nagyszabású és látványos kiállítás most a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén látható.

 

Zoób Kati 2018 tavaszán, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatta be haute couture kollekcióját, amelyben a Szamárbőr királyfi csodás szimbólumai mesélnek. A kollekció megalkotásában Zoób Katit Lesznai Anna életműve is inspirálta, így a kiállításon megtekinthető ruhák reflektálnak a Lesznai-életmű nagyobb tematikus egységeire. A két művész párbeszéde felmutatja és igazolja, hogy az alkotói erő, a teremteni vágyás időtől és tértől függetlenül utat tör magának.

 

A Cifrapalotában megrendezett kiállításban Lesznai életművének különböző műfajai – akár szó szerint is – egymásba szövődnek: mesék és versek az illusztrációkkal és az iparművészeti tervekkel. Ki-be járunk a műfajok között, felülírjuk azok határait, a kiállítás installációjában szavakkal, szövegekkel, textilekkel, szövetekkel, óriás-printekkel és tapétákkal, vetítéssel játszunk – izgalmas és inspiráló látványt teremtve. A modern technika engedi „összeolvadni” a két különböző korban létrejött életművet, akár a textiltervek ruhákra, egymásra vetítésével is.

Zoób Kati és Lesznai Anna munkásságának megismertetésén túl a kiállítás két történelmi kor és két család múltjába is bepillantást enged. Fotókkal és szövegrészletekkel idézzük fel Lesznai életútját, elsőként a felvidéki Alsókörtvélyest, azt a paradicsomi közeget, amely Lesznai természeti világszemléletének alapját, írásainak és képzőművészeti munkáinak kimeríthetetlen ihlető forrását jelentette. Zoób Kati a nagymamája történetén keresztül mutatkozik be, s tárja fel azt a világot, amely tervezői munkásságának gyökereit jelenti: azt a jövőbe mutató hagyományt, amely számára a harmóniát jeleníti meg.

 

A kiállításban bemutatott műtárgyak a Petőfi Irodalmi Múzeumból, a hatvani Hatvany Lajos Múzeumból és további köz- és magángyűjteményekből származnak.

A kiállítás Zoób Kati, a hatvani Hatvany Lajos Muzeális Gyűjtemény, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Kecskeméti Katona József Múzeum együttműködésében valósult meg.

 

A kiállítás kurátorai: Török Petra, Szilágyi Judit (Petőfi Irodalmi Múzeum) és Zoób Kati

 

A kiállítás megtekinthető: 2019. szeptember 12-től 2019. december 22-ig, a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén (6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.).

 

Nyitvatartás: hétfő kivételével nyitva 10:00-17:00 óráig

helytörténet, múzeumtörténet, téma
2019-07-13 08:00