EN facebook

Kiállításmegnyitó, szabadegyetem és meseíró pályázat a Laczkó Dezső Múzeumban

2018-11-09 17:00

18. november 9. 17:00–20:00 : Estézés a Bakonyi Házban

Alig 100 évvel ezelőtt, dédszüleink magától értetődő természetességgel végezték hétköznapi tevékenységeiket a gyertya vagy épp a petróleumlámpa otthonosságot, meleget adó fényénél.

Napjainkra a gyertyahasználat a ritkán előforduló áramszünetek vagy romantikus együttlétek kelléke csupán. A századelő hangulatát kívánja megidézni a „Gyertyafényes Éjszaka”, ahol aktív részesei lehetünk a programnak, hiszen a látogató maga is mécsessel tekintheti meg város szívében megbúvó kis parasztházat. Majd megelevenedik az őszi esték hangulata, kipróbálhatja a kukorica morzsolást, a pattogtatott kukorica készítést. A programon való részvétel regisztrációhoz kötött módon valósul meg. Igény szerint több alkalommal is megrendezésre kerülhet. Tárlatvezető: Lipéczné Karsai Henriett néprajzos muzeológus.

A Veszprém megyei népdalokat Liska Veronika népdalénekes tanítja.

Jelentkezni az alábbi elérhetőségen:
benkogabriella@ldm.hu
Részvételi díj: 800 Ft/fő

 

2018.november 13. 16:30: Múzeumi Szabadegyetem

2018. november 13-án rendhagyó módon szabadegyetemi keretek között kerül bemutatásra a Laczó Dezső Múzeum legújabb virtuális kiállítása, Mátyás-kori mindennapok Veszprémtől Vázsonyig, Pápától Palotáig címmel.  

A 15. század, s benne Hunyadi Mátyás uralkodása a Magyar Királyság egyik leggyorsabban fejlődő, gazdaságilag és kulturális téren is kiemelkedő időszaka volt. Átépített templomok és újonnan alapított kolostorok, várak és falvak sokasága, melyek a gazdasági konjuktúra következtében komoly növekedésnek indultak.

Megyénk és benne Veszprém városa a későgótika, majd a humanista reneszánsz kultúra és építészet sok-sok gyöngyszemével rendelkezik. Ezek teljes körű bemutatása szinte lehetetlen, azonban egy virtuális utazás során bejárhatjuk a megye különböző kiemelkedő, vagy valamely szempontból különleges helyszíneit.  

A szabadegyetemi előadás keretén belül ismerhetjük meg a Laczkó Dezső Múzeum új virtuális kiállítását, mely szorosan kapcsolódik a Mátyás-emlékévhez.

 

A kiállítást ismerteti Pátkai Ádám Sándor régész a kiállítás kurátora.

A programon való részvétel térítésmentes. 

 

A virtuális kiállítás elérhető: http://www.ldm.hu/hu/kiallitasok/virtualis

 

2018.november 16. 15:00–18:00: Véradás a múzeumban

 

2018.november 16. 16:30: Semmelweis kiállításmegnyitó

Semmelweis Ignác (1818-1865) születésének 200. évfordulója alkalmából a 2018. évet a magyar kormány Semmelweis emlékévvé nyilvánította. Az ünnepségsorozat részeként a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum egy vándorkiállítással tiszteleg az anyák millióit a gyermekágyi láztól megóvó névadója emléke előtt. A tárlat november közepétől a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban kerül bemutatásra, ahol közel két és fél hónapig lesz látogatható. Az UNESCO Világemlékezet listájára 2013-ban felkerült tudományos életmű ismert darabjai mellett az életutat röviden átfogó tárlatban megtekinthetőek olyan Semmelweishez köthető kéziratok, családi iratok is, amelyeket eddig a nagyközönség csak ritkán láthatott. A tudós személyes használati tárgyain kívül a családi fényképtár egyes darabjai segítenek megismerni a magyarországi német polgárság életét élő orvos mindennapjait, noha személye, egyénisége mind a mai napig sok titkot sejtet. A tudós életmű igazi értékeinek elismerése csupán Semmelweis halála után történt meg, kultuszának ápolása évről évre új rétegeket rajzolt alakjára. Számos film, irodalmi és képzőművészeti alkotás teremtette meg azt az ikonikus nagysággá váló SEMMELWEIST, akinek alakját a korát megelőző meglátásaiért őrületbe fúlóan küzdő lánglelkű tudós misztikuma lengi körül. Vajon ki is volt ő? Lefejthetők-e alakjáról a rárakódott klisék? A tárlat ezekre a kérdésekre is keresi a választ.

  

Pályázati felhívás: Hová tűnt a kőbalták mestere?

A Laczkó Dezső Múzeumban 2018. augusztus 20-án nyílt meg a „Sziklától a kőbaltáig…” című régészeti kiállítás. A tárlatban bemutatnak egy különleges lelet együttest, félkész kőbaltákat, melyeket a Kr. e. 5. évezred közepén ásott el valaki a mai Litér határában, majd nyoma veszett a mesternek. A félkész kőbalták azért is különlegesek, mert csak alig néhány hasonló darabot ismerünk a magyarországi régészeti leletek között, a kőbaltákat teljesen kész, csiszolt formában szoktuk megtalálni.

Mi történhetett vele, hová tűnhetett vajon a kőbalták készítője?

Találjátok ki a kőbalták mesterének történetét és írjátok meg a Laczkó Dezső Múzeumnak a kiraly@ldm.hu e-mail címre!

A történet terjedelme word formátumban maximum 2 oldal legyen.

A pályázatra az általános iskolák felső tagozatos diákjainak műveit várjuk, a történetet beküldők mindegyike jutalomban részesül,az első 3 helyezett diákot pedig értékes díjjal jutalmazzák.

Beküldési határidő 2018. november 25.

Címzett: Király András

E-mail: kiraly@ldm.hu

Az eredményhirdetésre 2018. november 29-én, 15 órakor a Laczkó Dezső Múzeumban kerül sor.

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja
2018-11-05 13:00
néprajz, programajánló, természet
2018-11-08 17:00