EN facebook

Kiállítások mozgásban - konferencia és díjátadó

FELHÍVÁS

2022-10-12 18:00

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület 2022. november 3-án a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban rendezi meg őszi konferenciáját. A Kiállítások mozgásban címet viselő esemény - melyen Az Év Kiállítása 2022 díjak átadására is sor kerül - a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósul meg.

 

Vándorkiállítások mindig is voltak… ameddig csak a muzeológusi emlékezet vissza tud nyúlni. Céljaik, formáik azonban időben folyamatosan változnak. A pandémia alatti múzeumi válság, a fenntarthatósági kérdések, majd még ennél is hangsúlyosabban az energiahordozók, így a „mozgás”, az utaztatás költségeinek radikális növekedése egyértelművé tette a nemzetközi trendeket. A nagy költségvetésű, számos távoli intézmény legjelentősebb műtárgyait mozgató, magas turisztikai- és marketingértékű vándortárlatok jogossága, érvényessége megkérdőjeleződött a ráfordítandó költségek tükrében.

 

Magyarországon másképp tekintünk a vándorkiállításra, sokan éppen a szűkülő források ellensúlyozásának lehetőségét látják benne. A rengeteg energiával, tudományos kutatással, kurátori erőfeszítéssel, tízmilliókban mérhető forrásokból létrehozott produkció sokszorosan hasznosul, ha a kiállítás nem bomlik le, hanem útra kel.

 

A Pulszky Társaság konferenciáján a kiállítások mozgásának különböző lehetőségeit, tapasztalatait, hagyományos és újabb formáit közelítjük meg változatos nézőpontokból. Nemcsak költségvetési, hanem szakmai szempontból is nagy nyereség lehet a jól sikerült időszaki kiállítások utaztatása, melyek a vándoroltatás során más-más helyszíneken új tartalmakkal gazdagodhatnak.

 

A kiállításhoz csatlakozó események, múzeumpedagógiai háttér, a kölcsönzés folyamatai során észrevétlenül szélesedik, erősödik egy szakmai kapcsolati háló, normákká válnak új kiállítási sztenderdek. Számos intézmény ezért stratégiai szintre emelte a vándorkiállítások küldését és fogadását.

 

Egy másik lehetőség a mobilitásra, amikor eleve „mozgó” kiállítás készül – könnyen szállítható elemekkel, bárhol felállítható installációval, „strapabíró” műtárgyanyaggal. Ebbe a kategóriába tartoznak a buszkiállítások is, amelyek célja olyan látogatói rétegek megszólítása, akik különböző korlátok miatt eddig nem, vagy ritkán lépték, lépnék át a múzeumok küszöbét. Fesztiváli közegben, a flashmob és pop up műfaji határait feszegetve az is megtapasztalható, hogy milyen látvány, élmény, tartalom szólítja meg ma Magyarországon „az utca emberét”, melyek azok a közös nevezők, a kultúra alaprétegei, amelyekre építeni lehet. A mobilitás kifejezés ide kapcsolja a közösségi kiállításokat is: a társadalmi interaktivitás, az együttes kiállításrendezés folyamatában tehetjük fel a kérdést: kiknek, milyen célokkal és módszerekkel csinálunk kiállítást?

 

A konferencia célja, hogy felkutassuk a fenti, változatos formákban rejlő lehetőségeket, és az egyéni, sporadikusan megtapasztalt helyzetekből saját, hazai és ma érvényes narratívát hozzunk létre az állandó mozgásban lévő múzeumi tárlatokról.

 

 

A KONFERENCIA TERVEZETT PROGRAMJA

 

9:30 – 10:00

Regisztráció


10:00 – 10:20

Köszöntők – Dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Vincze Máté, a KIM Kulturális Államtitkárságának helyettes államtitkára, Dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság elnöke

 

10.25 – 10.55 Az Év Kiállítása 2022 díjátadó

 

11:00 – 11:15 Dr. Török Róbert (igazgató, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest): „A handlétól a Grand Cafeig…” Az MKVM utazó kiállításai – tanulságok, tapasztalatok az elmúlt évek tükrében

 

11:20 – 11:35 Dr. Szilágyi Judit (főmuzeológus, Petőfi Irodalmi Múzeum): Petőfi 200 – mozgó múzeumbusz

 

11:40 – 11:55 Dr. Miklós Zoltán (igazgató, Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely): Vándorkiállítások Székelyföldön

 

12:00 – 12:40

Szünet, önköltséges ebéd

 

12:45 – 13:45

Kerekasztal beszélgetés – Moderátor: Dr. Kalla Zsuzsa (gyűjteményi főigazgató-helyettes, Petőfi Irodalmi Múzeum) Résztvevők: Dr. Magyari Márta (tárvezető főmuzeológus, Déri Múzeum), Hegedűs Krisztián (igazgatóhelyettes, Kunszentmártoni ÁMK Helytörténeti Múzeum), Dr. Varga Lujza (főosztályvezető, Magyar Nemzeti Múzeum), Dr. Sári Zsolt (főigazgató-helyettes, Szabadtéri Néprajzi Múzeum), Kassai Hajnal (intézetvezető igazgató, Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ, Prága)


13:50 – 15:00

Villámbemutatók – Nyílt felhívásos jelentkezés (október 14-ig) keretében

 

15:00 – 15:20

Moderátori összefoglaló és hozzászólások

 

15:20 – 15:30

Zárszó, a konferencia zárása


15.45-

Tárlatvezetés a Ludwig Múzeum Nem vagyok robot, a Dioráma című időszaki és az Időgép című állandó kiállításában

 

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni ezen a linken lehetséges!!!

 

Az év kiállítása, díj, gyűjtemény, kiállítás, látogató, műhely, Pulszky Társaság, téma
2022-09-23 14:00