EN facebook

Kiderült, kik az idei múzeumpedagógiai nívódíjasok!

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Rangos múzeumpedagógiai díjak és múzeumi elismerések átadásával kezdődött meg a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A rendezvénysorozat nyitóeseményének a Magyar Természettudományi Múzeum adott otthont. A Tudomány? Természetesen! alcímű, szakmai konferenciával egybekötött 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó ezúttal a múzeumi tudománykommunikációt és a tudományos eredmények közérthető, újszerű és látogatóbarát közvetítését állította fókuszba. A Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője és koordinálója ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK).

 

Jövő! Menő! Múzeum! címmel másfél hónapon keresztül országszerte közel 130 múzeum részvételével több mint 1400 program csalogat múzeumi látogatásra a Múzeumok Őszi Fesztiválján. A rendezvénysorozat 2006 óta az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval veszi kezdetét, amely egyben rangos szakmai elismerések ünnepélyes gálája is. Ezen az eseményen adják át az év leginnovatívabb múzeumpedagógiai kezdeményezéseit elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjakat, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat díjat és a Családbarát Múzeum elismerő címet. A múzeumok képviselői ezúttal Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárától vehették át a díjakat.

 

Négy intézmény részesült a kiemelkedő színvonalú, innovatív és más múzeumok által is adaptálható múzeumpedagógiai kezdeményezést elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjban.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum  A múzeum mindenkié című programjáért,
a Ferenczy Múzeumi Centrum Beszélő tárgyak, beszédes arcok című programjáért,
a Szépművészeti Múzeum Varázserejű egyiptomi istenek című komplex múzeumpedagógiai foglalkozásáért,
a Tomory Lajos Múzeum pedig Mi leszel a végén? – Pályaorientációs társasjáték a múzeumban című programjáért kapta meg a díjat.

 

További négy intézmény az országos múzeumi szakmai szervezetek Múzeumpedagógiai Különdíját vette át.
Az ICOM Magyarország különdíját a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 30+ Kísérleti Művészetpedagógiai Projekt című programja,
a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kuny Domokos Múzeum Óvakodj a mamuttól! - (be) szabaduló játék című programja,
az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Mozaik Múzeumtúra és a Néprajzi Múzeum Inkluzív nap című programja és
a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíját a Pénzmúzeum Tinótól az aranypénzig - királyi gazdálkodás a középkori Magyarországon (I. Istvántól Mátyás királyig), illetve Élet a középkori koronás fők udvarában című programjai kapták meg.

 

Idén hatodik alkalommal ismerte el egy több évtizede a pályán lévő múzeumi szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az általa alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjjal. A kitüntetést Koltay Erika, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa vehette át áldozatos munkájáért. 

 

 

A konferencián immár negyedik alkalommal adták át a MOKK vezetésével és a családokkal foglalkozó civil szervezetek bevonásával (Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Fiatal Családosok Klubja, Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, Egyszülős Központ) kidolgozott kritériumrendszer alapján megítélt Családbarát múzeum minősítést.  Az elismerést idén 9 intézmény kapta meg: a Gödöllői Királyi Kastély, a Duna Múzeum, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, a Tomory Lajos Múzeum, a Művészetek Háza Veszprém, a Soproni Múzeum, a Balatoni Múzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, valamint a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria.

 

A díjátadót követő Tudomány? Természetesen! című szakmai konferencia plenáris előadásokkal és egy nagyszabású, csaknem 20 hazai múzeum részvételével megvalósult tudománykommunikációs börzével mutatta be, hogy a hazai muzeális intézmények milyen sokszínű módon, mennyire változatos tartalmakkal és szolgáltatásokkal képesek bemutatni tudományos eredményeiket.

 

A rendezvénysorozat a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programkínálatáról és témaköreiről bővebben a www.oszifesztival.hu  honlapon olvashatnak.

 

Fotó: Magyar Természettudományi Múzeum