EN facebook

Kijevi múzeumok

2022-02-26 17:00

Döbbenve figyeljük Ukrajnát, a kialakult háborús helyzetet, ahol percről-percre újabb borzalmas pusztításokról hallhatunk. Mit tud tenni egy ilyen helyzetben egy kulturális intézmény? Tegnap olvashattuk az ICOM nyilatkozatát az ukrajnai orosz invázióról, amelyet az ICOM Magyarország is aláírt. Itt most bemutatunk néhány kijevi múzeumot, amivel a kulturális emlékezet intézményeit szeretnénk támogatni! Bízunk abban, hogy ezeket az intézményeket a jövőben minél többeknek lesz lehetősége békés körülmények között megismerni.

 

 

Національний музей історії України / Ukrajna Nemzeti Történeti Múzeuma

 

Az Ukrán Nemzeti Történeti Múzeum az ország egyik vezető múzeumi intézménye. 1899 augusztusában Régészeti és Művészeti Múzeum néven régészeti kiállítással kezdte meg tevékenységét. A múzeum kiállítása az ukrán társadalomtörténetet mutatja be egészen az ókortól napjainkig. Gyűjteményében mintegy 800 000 egyedi történelmi és kulturális emléket őrző gyűjteményi darab található az alábbi területekről: régészet, néprajz, numizmatika, festészet, grafika és szobrászat.

 

Azt ígérik Facebook oldalukon, hogy a közösségi hálón továbbra is tartják közönségükkel a kapcsolatot. Egy Facebook poszt február 24-ről:

 

 

"Hogy mi a helyzet a koronavírus-járvány elleni küzdelemmel, megtudható a múzeumi gyűjteményből:

A 2019-ben kezdődött és világjárvánnyá nőtt COVID-19 járvány gyökeresen megváltoztatta az életet a bolygón. Ukrajna 2020 márciusa óta karanténban él: a maszkok és fertőtlenítők nélkülözhetetlen háztartási cikkekké váltak, a koronavírus ötödik hulláma átvonul, februárban csúcsosodik ki.

Hogy a jövő kutatói jobban megértsék, milyen kihívásokkal néztünk szembe, és  emlékezzünk, hogyan győztük le őket, az Ukrajna Nemzeti Történeti Múzeuma pandémiával kapcsolatos tételeket állít össze. Köztük vannak például a Szovjetunió idején gyártott védőruhák is. A járvány kezdetén, 2020. márciusában használták őket. Majdnem 50 évesek voltak ezek a védőfelszerelések. Később előkerültek a modern védőruhák és maszkok, azóta pedig oltással is erősíthetjük védelmünket.

Ukrajna Egészségügyi Minisztériumának közreműködésével  kapta meg ezeket a tárgyakat a  múzeum. Neked hogyan változtatta meg az életedet a járvány? Írd meg nekünk kommentben!"

 

 

Національний художній музей України / Ukrán Nemzeti Művészeti Múzeum

 

Kijev egyik legrégebbi múzeuma az Ukrán Nemzeti Művészeti Múzeum, amelyet 1899-ben nyitottak meg, a legnagyobb ukrán művészeti gyűjtemény őrzője a 12. századtól napjainkig.

 

Megdöbbentő és egyben szívszorító visszanézni a pár héttel, hónappal ezelőtti jó hangulatú eseményeket, amelyek az intézmény falai között zajlottak. 2021. december 10-én és 11-én az Ukrán Nemzeti Művészeti Múzeum egy rendhagyó eseménynek adott otthont – Franco Ariaudo olasz képzőművész „Múzeumi torna” című előadásába kapcsolódhattak be a látogatók. A résztvevők között voltak neves vendégek – a kijevi Istituto Italiano di Cultura igazgatója, Edoardo Chrysafulli és Olaszország ukrajnai nagykövete, Pier Francesco Zazo. A művészt a projekt kurátora, Serhiy Kancedal mutatta be, az ukrán fordítást Julia Sai biztosította. Franco Ariaudo előadása során a múzeum egész állandó kiállításának termeit használni kezdték:

 

 

 

  

 

Mystetskyi Arsenal / Művészeti Arzenál

 

Művészeti Arzenál különféle művészeti ágakat integrál tevékenységébe – a kortárs művészettől az új zenén és a színházon át az irodalomig és a múzeumi munkáig. Az intézmény küldetése, hogy a kultúra értékpotenciáljára építve elősegítse az ukrán társadalom modernizációját és Ukrajna integrálódását a világ kontextusába.

 

Az intézmény egy csütörtöki Facebook posztban kérte a kulturális intézmények támogatását, a szolidaritás kifejezését:

 

Kedves kollégák és partnereink, barátaink!

Ilyenkor minden eddiginél nagyobb szükségünk van a szolidaritásotokra és támogatásotokra. A mai inváziónak megvan a lehetősége, hogy nagyobbá és halálosabbá váljon, azoknál a konfliktusoknál, amit a második világháború óta láttunk. Mindez minden bizonnyal globális hatással lesz az egész világra és nagy valószínűséggel az elkövetkező generációkra.

Köszönjük a támogatást!

#StandWithUkraine #StopWarInUkraine #stopwar #nowarinukraine #Ukraine

 

 

A szolidaritás megnyilvánulásaként a Művészeti Arzenál gyűjteményéből készült alkotások képeit vetítették ki egy felhőkarcolóra és a művészetek palotájára San Franciscoban.

 

A múzeum egy korábbi Érzékenység. A kortárs ukrán fotográfiái című kiállítása online formában is megtekinthető a honlapon. Ez a kiállítás az elmúlt csaknem három évtizedben az ukrán fotográfiában alkalmazott módszerek sokaságát mutatja be. Az időrendi keretezés sem véletlen – ebben az időszakban a fotográfia önálló formává vált az ukrán kortárs művészetben.

 

Annak ellenére, hogy a kiállítás szerzők és jelenségek széles körét öleli fel, nem alkalmaz enciklopédikus megközelítést, és nem a kronológián van a hangsúly, hanem magán a médiumban zajló folyamatokon. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a fényképezés optikáját használva megérezzük és felfogjuk az időt.

 

 

Музей Голодомору / Holodomor Múzeum

 

3D túrát tehetünk a Holodomor Múzeumban.  A "holodomor" szó az ukrán nemzet ellen 1932-1933 között elkövetett népirtás tulajdonneve. A holodomor a kommunista totalitárius rezsim ukrán nemzet ellen irányuló szándékos politikájának eredménye volt. A szovjet totalitárius rendszer olyan életfeltételeket teremtett az ukránok számára, ami milliók fizikai megsemmisüléséhez vezetett. Minden élelmiszert erőszakkal elkoboztak, falvakat és egész kerületeket zártak le, az embereknek megtiltották elhagyni az éhínség sújtotta Ukrajnát és véres elnyomást alkalmaztak a másként gondolkodók ellen.

 

A múzeum fő küldetése, hogy a holodomorról szóló ismeretek gyűjtésével és terjesztésével óvja a társadalmat a népirtás megismétlődésétől. A Holodomor Múzeum a gyűlöletkeltéssel és az emberi jogok megsértésével szembesít bennünket. A múzeum az emberi méltóság és a demokratikus értékek védelmét ápolja.

 

"A népirtás megelőzésén dolgozunkk azáltal, hogy növeljük a toleranciát és az erkölcsi felelősségtudatot az emberi jogok és szabadságjogok kihívásaival szemben."

 

Az intézmény fontos szerepet játszik a fiatal generáció civil nevelésében, felhívja a figyelmet az ukrán állam megőrzésének szükségességére, az összetartásra, ami a népirtás elleni egyik fő védekezés lehet. A Holodomor Múzeum fontos feladata az ukrán identitás megtartása. A múzeum közvetítő szerepet tölt be a holodomorral kapcsolatos információk és emlékek továbbításában. Bemutatja az ukrán nemzet különböző generációi közötti kapcsolatot, és megőrzi a pusztítási kísérlet emlékét.

 

A holodomor történetének ismerete, amelyet a múzeum ad, erkölcsi kérdéseket is felvet – a holodomor áldozatai emlékének ápolását, az együttérzést és a személyes élethelyzetek újragondolását, ami az egyik legfontosabb érték.

 

Facebook posztjaikban és honlapjukon is ilyen gyűjteményi darabokkal találkozhatunk. Részlet:

 

 

„Vira Chumak1927. szeptember 30-án született Smila városában, Cserkaszi régióban. Az 1932-1933-as holodomor árvává tette. Túlélte a második világháborút és a sztálini táborokat. Költő és műfordító volt. Szerette Ukrajnát, és elítélte a kommunista totalitárius rezsimet. Oksana Lukomska, az ismert építész, Lukia Lukomska menye leveleket küldött a Holodomor Múzeumnak a nő emlékirataival (már megjelent a gyűjteményben)"

 

 

Музей Києва. Museum of Kyiv / Kijev Várostörténeti Múzeum

 

Kijev Várostörténeti Múzeuma 9 fiókintézményt kapcsol össze, amelyek szervesen egészítik ki a múzeum általános koncepcióját, és lefedik a város történelmének, irodalomnak, tudományának, művészetének, társadalmi-politikai életének és fővárosi státuszának különböző aspektusait.

 

Ezek az intézmények az alábbiak:

Kijevi Múzeum

Bulgakov Irodalmi Emlékmúzeum

Mykhailo Hrushevsky Történeti és Emlékmúzeum

Kijevi Puskin Múzeum

Az Ukrán Diaszpóra Múzeuma

Kijev megszállásának Múzeuma

Sholom Aleichem Múzeum

Hatvanas évek Múzeuma

Serge Lifar Múzeum (építés alatt)

 

A múzeum a város történetét mutatja be gyűjteményének megismertetésével. Facebook posztjaikban is olyan sorozatokat indítottak, amelyeken keresztül Kijev történetét, egyes városrészeit ismerhetik meg az olvasók:

 

 

"Az újévben folytatjuk rovatunkat. Ezúttal egy olyan városrészt mutatunk be, ahol a XX. elején egy kis munkástelepülés alakult ki. Annak ellenére, hogy az évszázadok során a területet egyre növekedett, területi szerkezete szinte alig változott. (…) Az itt létrejött falunak nem volt temploma, sőt oktatási intézménye, első iskolája is csak 1918-ban lett. 1923-ban az egyre terjeszkedő Kijev határain belülre került, rövid ideig a Kijevi járásba tartozott és 1927. végül a város részévé vált."  (Az anyagot Olga Vinogradova, a múzeum vezető tudományos munkatársa készítette.)

 

 

Nyitó kép egy Facebook posztból: Petro Levcsenko. Sophia katedrális udvara. Az 1900-as évek kezdete.