EN facebook

Kínában szerepel a Néprajzi Múzeum

2019-08-27 10:00

Néprajzi Múzeum két mozgóképes alkotása díjat nyert a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által szervezett F@IMP 2.0 (Festival of Audiovisual International Multimedia Patrimony) fesztiválon. A díjátadót augusztus 28-án rendezik Sanghajban. A díjazott alkotók egyúttal a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében megvalósuló konferencián is előadnak. A kibontakozó kulturális együttműködés a Chinese Museum of Ethnology-t is magában foglalja.

 

A Néprajzi Múzeum jelenleg zárt ajtók mögött készül a költözésére. A korábbi időszaki- és állandó kiállítások tereiben – mint azt többször hírül adták - nem nyilvános költözéselőkészítési háttértevékenység zajlik. A több százezer műtárgy csomagolásának nyilvántartási- és digitalizálási feladatait közvetlenül nem ismerheti meg az érdeklődő nagyközönség, miként az új állandó tárlat előkészítésének szakmai kihívásai is nehezen kommunikálhatók a projekt jelenlegi szakaszában. Azonban a múzeum Etnotube nevű YouTube csatornáján futó kisfilmek a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik a költözés fázisait, az egyes gyűjteményeket, aktuális kihívásokat, izgalmas felfedezéseket.

 

 

 

 

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM - International Council of Museums) audio-vizuális szekciója az AVICOM, évről évre megszervezi a FAIMP 2.0 fesztivált, mely a múzeumok és kulturális intézmények audiovizuális produkcióinak, innovatív multimédiás fejlesztéseinek és interaktív kiállítási installációinak seregszemléje. E rangos nemzetközi szakmai megmérettetésen nyert idén díjat a Néprajzi Múzeum két alkotása. A múzeum Tojásgyűjteményének költözés előkészítési munkálatait bemutató, rövidfilm kategóriában díjazott „Fragile” fényt derít a többezer darabot számláló kényes kollekció érdekességeire, szakmai műhelytitkaira. https://www.youtube.com/watch?v=MWa2Mk6Q3gQ

A dokumentumfilm kategóriában versenyző „Ribbons and Branches” Maglód pünkösdi templomdíszítési szokásait mutatja be. A templomok májusfákkal történő pünkösdi díszítése középkori eredetű népszokás, amely a 19. század végére már csak néhány evangélikus településen maradt fenn. 

 

 

  

 

A díjazott filmek készítői, Csorba Judit és Koltay Erika részt vesznek a Kínában, Sanghajban augusztus 28-án megrendezett FAIMP 2.0 díjátadón.

 

A Néprajzi Múzeum a költözési időszakot arra is felhasználja, hogy megerősítse nemzetközi kapcsolatait. Így kötött együttműködési megállapodást még 2017-ben a pekingi Chinese National Museum of Ethnology-val. Az együttműködés következő lépéseként 2018-ban Pekingben az International Conference on Traditional Cultures along the Silk Road konferencián Kemecsi Lajos főigazgató tartott a budapesti Néprajzi Múzeum kínai gyűjteményét bemutató és elemző előadást. A múzeumi gyűjtemény értékeit és jellemzőit a kínai és magyar partner intézmények által közösen indított néprajzi/antropológiai szakfolyóirat (Studies on Cultures Along the Silk Road) első számában megjelenő tanulmány is feltárta.

 

A filmes siker kiváló alkalmat kínál, hogy a múzeummal szorosan együttműködő Pekingi Magyar Kulturális Intézettel összefogva a múzeum munkatársai egy a korszerű néprajzi-múzeumi filmezéssel és audiovizuális tartalmakkal foglalkozó szakmai tanácskozást valósítsanak meg Pekingben. Csorba Judit és Koltay Erika a kínai múzeum munkatársaival és a Kulturális Intézet vezetőjével Buslig Andrea Szonjával együtt vesznek részt a konferencián és workshopon.

 

A kibontakozó együttműködés távlatosan a két múzeum közötti kiállításcseréket, közös kutatási és publikációs projekteket eredményezhet. Ennek a hosszútávú közös munkának kitüntetett állomását jelentik a most elnyert nemzetközi díjak. A tartalmas szakmai útról a közeljövőben további tájékoztatással jelentkezik a Néprajzi Múzeum.

digitalizáció, kiállítás, múzeum, néprajz
2019-03-06 08:50
gyűjtemény, múzeum, néprajz, restaurátor, tárgy
2018-12-08 10:00