EN facebook

Kis dolgok és nagy változások - Új időszaki kiállítás nyílik a Múzeumok Éjszakáján a Kiscelli Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2021-06-25 20:00

Kloáka, kanális, klozet a Múzeumok Éjszakáján a Kiscelliben! Kis dolgok és nagy változások alcímmel nyílik Budapest csatornázásnak kultúrtörténetét feldolgozó kiállítás a múzeum szikapincéjében.

 

A főváros újkori történetével foglalkozó Kiscelli Múzeum kurátorai gyakran választanak merész témát időszaki kiállításaiknak. Szenteltek tárlatot a Moszkva térnek, a társasjátékozásnak és a Fekete Lyuk nevű legendás klubnak is, de most szó szerint a mélybe ereszkednek és feltárják, mi rejlik az aknafedő és a vécéülőke alatt: Budapest csatornáit, illemhelyeit és azok történetét járják végig.

 

Molnár Álmos és Perényi Roland kurátorok kiállításán megtudhatjuk, hogy az életkörülményeket mindenkor meghatározó higiénia a szennyvízzel is összefügg. A pöcegödörtől a fénylő szaniterig terjedő történet piszkos részleteit ismerhetjük meghasználati tárgyak és az egész városra kiterjedő hálózat emlékein keresztül. Hogyan távolítható el az emberi ürülék?

 

Ez a kérdés foglalkoztatta a 19. század második felében a nagyvárosok mérnökeit, orvosait, ugyanis pusztított a kolera, tífusz; a halál a mellékhelyiségekben lapult. Az 1900-as évek elején már a nagypolgárság és a magára valamit adó vendéglátóipari egységek is alkalmazták a water closetet. A WC a technikai tökéletesedés útján eljutott arra a fejlődési szintre, amikor az otthonok presztízstárgya lett, az ipari dizájn a mellékhelyiségekbe is elért: olyan apró szerelvények is formatervezéssel készültek, mint az „árnyékszék-vonókészülékek”. Arra is fény derül, hogyan vált egy Zellerin Mátyás nevű bádogos mesterből lakásokat, intézményeket korszerűsítő elismert épületgépész, akinek szakértelme fürdőszobák, illemhelyek eszközeire is kiterjedt. A piszkos téma gyönyörű tárgyakat rejt, a díszes fajanszok, csapok mellett olyan érdkességeket is megtudhatunk, hogyan végezték kis dolgukat hatalmas szoknyájukban a bálokon résztvevő hölgyek.

 

A nehéz témát több tematikus tárlatvezetés segíti feldolgozni. A Múzeumok Éjszakáján korabeli újságcikkek, képek, riportok és fotók alapján láthatjuk, hogyan hatott például a divatra az illemhelyek fejlődése és miként szolgált a modern nagyváros számkivetettjei számára lakó- és búvóhelyként a 19. század második felében kiépülő csatornahálózat.

 

A csatorna mellett a Kiscelli három másik időszaki tárlattal és négy állandó kiállítással várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján, melyeket szintén különleges tárlatvezeztéseken ismerhetünk meg. Két témát kapcsol össze a Kiscelli nyomda workshopja, ahol a nyomdatörténet kultikus, a Landerer nyomdából származó Columbia gépén a csatornafedők mintáját nyomtathatják a vállalkozó szellemű látogatók.

 

 

Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások
Budapest csatornázásának kultúrtörténete


Időszaki kiállítás a Kiscelli Múzeumban
2021. június 26 - szeptember 26.

képzőművészet, kiállítás, kortárs, #muzeumokajovoert, műhely, természet
2020-11-27 16:00
helytörténet, kiállítás, örökségvédelem, programajánló, természet, újranyitás
2021-05-28 07:00
helytörténet, kiadvány, múzeumpedagógia, múzeumtörténet
2018-04-10 09:00