EN facebook

Konferencia | Elképzelések a 21. századi múzeumpedagógiáról

PROGRAMAJÁNLÓ

2019-03-11 09:45

A Ludwig Múzeum múzeumpedagógusai által összeállított "Megosztás – múzeumpedagógia a gyakorlatban" című tárlat jó alkalmat teremt arra, hogy vendégül hívja a szakmát, a pedagógusokat és mindazokat, akiknek fontos a kortárs művészet közvetítés.

Március 12-i alkalmuk egy olyan mini konferencia, amely a közelmúltból, a jelenből kiindulva megpróbál diskurzust generálni a múzeumpedagógia, a művészet-közvetítés, a múzeum és közönség találkozási pontjainak lehetséges útjairól.

Várható-e paradigmaváltás a kultúrában, merre felé mozdulhat a múzeumok stabil kulturális pozíciója az elkövetkező években? Hol áll az offline és az online kulturális színtér egymáshoz való viszonya, a kultúrateremtők- és közvetítők mennyire kompetensek az új médiák használatában? Milyen új módszerekre, színterekre van szükség egy hatékonyabb múzeumpedagógiához, mennyiben fogadókész a magyar iskola az iskolán kívüli szolgáltatásokra, várható-e elmozdulás ezen a téren? Vannak-e új, még meg nem szólított célcsoportok a múzeumok, a múzeumpedagógia előtt? Az új és a megújuló múzeumok mennyire tekintik fontosnak az interpretációt, van-e elég elszántság és van-e elég anyagi fedezet erre? Lehet-e mosolygósabb, derűsebb, magabiztosabb az ember, ha magyar, a múzeum által?

 

TERVEZETT PROGRAM
9.30-10.00: érkezés, regisztráció
10.00-10.30: Hemrik László, múzeumpedagógus (Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai osztálya) előadása
10.30-11.00: Dr. Koltai Zsuzsa, egyetemi adjunktus (Pécsi Tudományegyetem) előadása
11.00-11.30: Bényei Judit, PhD, egyetemi docens, tanszékvezető (MOME Elméleti Intézet) előadása
11.30-12.00: kérdések és válaszok
12.00-12.30: kávészünet
12.30-13.30: kerekasztal beszélgetés

Résztvevők: Böhler Nóra - Kontúr Egyesület, Dékányné Varga Krisztina - Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium, Frazon Zsófia – etnográfus-muzeológus, Sinkó István - képzőművész, művészeti író, múzeumpedagógus-művésztanár
Moderátor: Hemrik László

13.30-14.30: ebédszünet
14.30 - 16.00: World café és tárlatvezetés
16.00-16.30: zárszó


A kiállításról
A Ludwig Múzeum idén ünnepli 30. születésnapját. A Ludwig 30 címmel nagyszabású kiállítás- és programsorozattal készül a jubileumra. Ebben komoly szerepet vállalnak a múzeum múzeumpedagógusai. Kiállítást rendeznek, foglalkozást, családi és szakmai programokat tartanak. A múzeum 30 éves, míg a múzeum múzeumpedagógiai tevékenység éppen idén vált „nagykorúvá”. 2001-ben, 18 éve kezdtük el a múzeumban a tudatos pedagógiai tevékenységet. Ez idő alatt több ezer programot tartottunk, s azokon közel kétszázezer látogatóval, gyerekkel és felnőttel találkoztunk.


A rendezvény támogatója a Delonghi