EN facebook

Kortárs művészeti podcastot indít a MANK

SOROZAT

2020-12-29 18:00

Izgalmas vállalkozásba kezd a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., hiszen immár podcast-sorozattal is népszerűsíti a kortárs művészetet. Ilyet én is tudok?! címmel arra vállalkoznak az adott témát körbejáró vendégek, hogy érdekesen és közérthetően megválaszoljanak minden olyan kérdést, amit a hallgató eddig nem mert feltenni a művészeti világ képviselőinek. A „lila ködöt” eloszlatni szánt sorozat első része már hallható a különböző zenemegosztó platformokon, házigazdája pedig az a Csorba Lóci lesz, aki a Lóci játszik zenekar frontembere is.

 

 

A MANK művészeti ismeretterjesztő sorozataival folyamatosan arra törekszik, hogy közelebb hozza a kortárs művészeket és a művészeti világot a nagyközönséghez. Nincs ez másképp most sem, mivel az Ilyet én is tudok! sorozat a podcast formátum közvetlenségével, lazaságával szólítja meg mindazokat, akik kevésbé tudnak kiigazodni a kortárs képzőművészet világában. A „kortárs művészet a lila ködön túl” alcímű sorozat az egyes epizódokkal eloszlatja a kortárs művészetről terjengő tévhiteket, amiben a hallgató állandó segítségére a műsorvezető Csorba Lóci, a Lóci játszik zenekar frontembere lesz.

 

„A podcast-nak köszönhetően betekintést nyerhetek olyan világokba, amiről eddig magam is keveset tudtam. Emellett nagyon örülök, hogy személyesen is találkozhatom a kortárs művészekkel, megismerhetem az Ő világukat, ahogy természetesen a podcasten keresztül a hallgatók is” – mondta Csorba Lóci, aki számára a sorozat szintén egy új kaput nyit ki.


A podcast a művészet lelkes rajongóinak is tud majd újat mondani, olyan érdekes témákat, beszélgetéseket vonultat fel a MANK, amelyek kiemelten foglalkoztatják a szakmai kortárs világot. Az első rész egy igazán aktuális témát jár körbe. Az otthon alkotásról, a művészettel otthonról való kapcsolattartásról és a koronavírus hatásairól beszélget Tarr Hajnalka képzőművész, Benyovszky-Szűcs Domokos képzőművész, aki Értsd a kortárst! címmel tart művészettörténeti előadásokat, valamint Tomas Opitz fotóművész, a budapesti TOBE Gallery egyik vezetője. A műsorvezető és vendégei arról mesélnek, hogyan élik meg a járvány okozta helyzetet, és miben változott meg a művészeti világhoz fűződő kapcsolatuk. Szó esik még arról is, milyen új online lehetőségek jöttek létre a művészeti világban a járványhelyzet beállta óta.

 


Az izgalmas, jó hangulatú beszélgetés után a vendégeket az Ilyet én is tudok?! hiánypótló kezdeményezéséről kérdeztük. Tomas Opitz úgy véli, nagyon fontos, hogy ilyen formában is közelebb hozzuk az emberekhez a kortárs művészetet. „Ez egy olyan eszköz, amivel még szélesebb rétegeket tudunk inspirálni a kultúra fogyasztására” – tette hozzá.

 

Ugyanígy gondolja Benyovszky-Szűcs Domokos is, aki szerint „nagyon üdvözlendő ez a kezdeményezés! Muszáj minden olyan platformot kihasználni, ami a kortárs művészet felé kinyitja az ajtókat, hiszen maga a művészet is ezt teszi: olyan területekre és igazságokra enged rálátást, amihez egyébként ritkán van lehetőségünk közel kerülni.”

 

Tarr Hajnalka szerint az emberek igénylik azt, hogy ilyen formátumban is fogyaszthassák a kultúrát. Fontosnak tartja azt is, hogy sallangmentesítsük a kortárs művészetet és megmutassuk, hogy nincs semmi tartanivaló ettől a világtól. Elmondta továbbá: „Művészként sokat hallom az emberektől, hogy érdeklődnének, kapcsolódnának a kortárs művészeti világhoz, viszont van bennük egy feszengés, úgy gondolják, ehhez Ők nem értenek. Fontos, hogy legyen egy megbízható és hétköznapi orgánum, amin keresztül a nagyközönség elindulhat a kortárs alkotások felé.”

 

A MANK eddig is kiemelten foglalkozott a művészek, a művészeti szakma képviselői, valamint az érdeklődő közönség közti kapcsolati háló erősítésével, hogy érdemi és izgalmas találkozásoknak adjon teret és időt, ezáltal is építve hazai kortárs közösségét.

 

„Legyen szó művészetpedagógiai foglalkozásról, kiállításszervezésről, koncertekről, vagy éppen a kulturális sajtóról – akár hazai, akár nemzetközi terepen –, felületeinken összehangolva találkozhat a közönség a művészet minden területével” – mondta el Tardy-Molnár Anna ügyvezető igazgató. Hozzátette, hogy az Ilyet én is tudok?! podcastsorozat által szeretnének még szélesebb körhöz szólni, bebizonyítani, hogy nincs rossz kérdés a képzőművészettel kapcsolatban sem.

 

 

Forrás: alkotomuveszet.hu

muzeológia, műhely, tárgy
2020-12-22 16:00
felhívás, gyűjtemény, képzőművészet, pályázat
2020-12-27 17:00
arculat, film, képzőművészet, kortárs, látogató, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-06-13 14:00