EN facebook

Közösségi gyűjtés a dagerrotípia használatáért

KAMPÁNY

2020-07-16 18:00

Helyi cégek, magánszemélyek segítségét és támogatását kéri a Göcseji Múzeum annak érdekében, hogy az év elején előkerült – Zalaegerszeg egykori vásárterét ábrázoló – 19. századi dagerrotípiát jogszerűen felhasználhassák, illetve bemutathassák az új állandó kiállításukon.

 

A közelmúltban nagy örömet és lelkesedést keltett Zalaegerszegen az a hír, hogy a párizsi Francia Fotográfiai Társaság gyűjteményében előkerült egy a várost az 1840-es években ábrázoló dagerrotípia. Az érdeklődést látva úgy döntöttek a muzeológusok, hogy amennyiben lehetséges, a szenzációs kép nagyítását bemutatják készülő „Elődeink élete” című állandó kiállításukban. A francia intézettel felvették a kapcsolatot, s a kép felhasználásának jogáért levelezést folytattak a párizsi társasággal, akik 1950 Euro-t (kb. 650 000 forintot) kérnek a dagerrotípia tíz évre szóló használatáért.

 

 

A piactéri ábrázolásra Dr. Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum történész-főmuzeológusa talált rá egy párizsi kutatómunkája alkalmával. Habár kezdetben nem tudta, melyik városban készült a fotográfia, egy árulkodó felirat bizonyította, hogy magyarországi településről van szó. A tér egyik felén egy templomlábazat látható, másik oldalán egy üzlet, rajta a felirat: Anisits Pál vegyeskereskedése. A nyomozás elindult, s a szálak Zala megyébe vezettek, ugyanis a cégnévben szereplő, bajai születésű Anisits Pál kalmár először Nagykanizsára, majd Zalaegerszegre költözött. Itt, a helyi piactéren működtette 1843-tól jövedelmező vegyeskereskedését. A dagerrotípián látható térszerkezetet könnyen be lehetett azonosítani a kataszteri térkép segítségével, ehhez kitűnő segítséget jelentettek a helyi levéltár munkatársai. A téren álló-ülő, vásárolgató bőgatyás emberek és fejkendős asszonyok láthatók. Ez a képi ábrázolás még az etnográfusoknak is hatalmas segítséget jelent.

 

A Göcseji Múzeum munkatársai őszintén bíznak abban, hogy a koronavírus okozta problémák ellenére megmaradt a városlakók lelkesedése, és talán örömmel adakoznak e várostörténeti szempontból fontos cél érdekében. A közösségi gyűjtés Nyugat-Európában egy bevált szokás, talán hamarosan itt is elfogadóbb lesz a társadalom ilyen nemes cél elérése ügyében. Az adományokat egy külön számlaszámon fogadják, bízva abban, hogy sikerül összegyűjteni a szükséges összeget, s a 2021 végén megnyíló életmódtörténeti kiállításon bárki megcsodálhatja életnagyságú méretben a korabeli városközponti ábrázolást.

helytörténet, kiadvány, muzeológia, néprajz, természet, történelem
2020-05-10 15:00
képzőművészet, kiadvány, könyvbemutató
2020-07-15 18:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs
2020-07-04 07:00