EN facebook

Közösségi múzeum a gyakorlatban - kétnapos szakmai program Zalában

FELHÍVÁS

2024-02-18 07:00

Közösségi múzeum a gyakorlatban címmel 2024. február 26-27-én kétnapos regionális szakmai műhelygyakorlatot rendez a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, a nagykanizsai Thúry György Múzeum és a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága. Az előadások, műhelymunkák, workshopok és beszélgetések fókuszában az áll, hogy a különféle közösségek milyen szerepet tölthetnek be a múzeumi életben.

 

Sokat beszélünk róla, a 21. században megváltozott a múzeum definíciója. Jelenleg a közösségi múzeum elérése a cél, amikor az intézmények intenzíven bevonják a munkába a civil szervezeteket, a helyi lakosságot, vállalkozásokat, egyházi közösségeket. Ha egy kulturális intézmény életében aktívabb a polgárok részvétele, a múzeum akár a harmadik megkerülhetetlen hely lehet az otthon és a munkahely mellett.

 

A rendezvényen többféle nézőpontot is megvizsgálnak majd a szakértők, és a zalai jó gyakorlatokról is szó lesz. Az első nap helyszíne a nagykanizsai múzeum Magyar Plakát Háza, ahová meghívást kaptak a zágrábi Muze kulturális szervezet munkatársai. A horvát kollégák olyan módszertant ismertetnek majd, amely náluk nagyban segítette a közönség aktív bevonását, valamintaz örökségelemek életre keltését a látogatók számára. De előadást tart majd dr. Száraz Csilla nagykanizsai múzeumigazgató és Gyanó Szilvia, a Minél cifrább, annál szebb című kiállítás kurátora.

 

Február 27-én Zalaegerszegre érkezik a szakmai csoport, ahol középpontban a Göcseji Múzeum régészei kerülnek, az évek óta sikeres közösségi régészeti projekt részleteiről mesél majd Simmer Lívia régészeti osztályvezető és Eke István régész-térinformatikus. Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója vendége lesz ebben a témában egy olyan önkéntes, aki évek óta szívvel-lélekkel segíti a kollégák munkáját.

 

Papp László hobbirégész számos izgalmas történetet megoszt majd az érdeklődőkkel, de arról is szó lesz, hogy még közös vitrinkiállítást is rendeztek a közös munka eredményeiből. Régészek és civilek közös munkájának köszönhetően számos értékes őskori, római kori és középkori lelet került elő a Zala folyó menti területekről. Ebből a leletanyagból mutattuk be a közönségnek néhány évvel ezelőtt a legmutatósabb darabokat.

 

 

A zalaegerszegi Mindszentyneum rendezvénytermébe meghirdetett előadásokon túl a közönség megtekintheti a ház egyik legimpozánsabb tárlatát, de a szomszédos Göcseji Múzeum Nőnek lenni akkor… című időszaki kiállításában is részt vehet egy kurátori tárlatvezetésen.

 

A kétnapos programra várják az érdeklődők jelentkezését, korlátozott számban lehet még csatlakozni a szakmai rendezvényhez!

emlékezet, gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, programajánló, téma
2024-02-13 20:00
Az év múzeuma, digitalizáció, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, múzeumtörténet, műhely, Pulszky Társaság
2021-06-14 17:00