EN facebook

Kulisszatitkok a mohácsi tömegsíroktól az Ókeresztény Mauzóleumig

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-06-09 07:00

Gazdag és szerteágazó témákat ölel fel a Régészet Napjához kötődő pécsi eseménysor. Június 18-20. között bebarangolhatjuk a törökkori Pécset, érdekességeket tudhatunk meg többek között az Ókeresztény Mauzóleumról, a pécsi belváros történelmi-építészeti örökségéről, valamint a mohácsi csatatérkutatásról és tömegsírfeltárásról is.

 

A programsor június 18-án kezdődik a Csontváry Múzeumban (Pécs, Janus Pannonius u. 11.) tartott előadásokkal.

 

Elsőként a mohácsi csata tömegsírfeltárásainak történetét (16:00) ismerhetjük meg Simon Béla történész-főmuzeológus jóvoltából, majdaz 1526-os mohácsi csata régészeti kutatásainak kulisszái mögé tekinthetünk be (18:00) dr. Bertók Gábor régész-főmuzeológus, a Mohács 500 csatatérkutatási program vezetőjének kalauzolásával.

 

Bertók Gábor előadás közben

 

Másnap, szombaton (június 19-én) a természetbe csábít dr. Gábor Olivér régész-főmuzeológus által vezetett Jakab-hegyi túra, amelynek részvevői megtekinthetik a Páloskolostort, valamint a vaskori sáncokatés halomsírokat, emellett aZsongor-kőről eléjük táruló látványában is gyönyörködhetnek.A túrázók 10.00 órakor találkoznak az Éger-völgyben (a tó északi oldalánál, a szalonnasütő helyen).

 

Aki szombaton(június 19.) inkább Pécsett maradna, annak érdemes csatlakoznia ahhoz a Székesegyház elől 10:00 órakor induló régészeti sétához, amely Pécs történeti belvárosában kalauzolja végig az érdeklődőket Tóth Zsolt régész-főmuzeológus vezetésével. Többek között olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy hány székesegyháza volt Pécsnek, hová temették el Péter királyt, hol volt Pécs középkori egyeteme, vagy hogy miért van oly sok pince a történeti belváros alatt.

 

Vasárnap, június 20-án délelőtt 10.00 órakor az Ókeresztény Mauzóleumban Neményi Réka régész-muzeológus tart helyszíni vezetést, amelyen az érdeklődők részletes információkat kapnak az különlegesépítészeti emlékrőlés annak falfestményeiről.

 

Vasárnap délután már a törökkori Pécsre utazhatunk képzeletben. A Kórház téri Jakováli Hasszán dzsámi elől 16:00 órakor induló városi séta során dr. habil Varga Szabolcs történész vezetésével megismerkedhetünk a város törökkori emlékeivel, a hódítók új kultúrájával, a szakrális épületek funkcióival, valamint megtudhatjuk, hogyan éltek együtt a muszlimok és keresztények az oszmán fennhatóság időszakában.

 

 

Részletes program:

 

2021.06.18., 16.00 óra, Csontváry Múzeum (Janus Pannonius u. 11.)
A mohácsi csata tömegsírfeltárásainak története
Simon Béla történész-főmuzeológus előadása

 

A mohácsi csata eddig ismert öt tömegsírjának megtalálása és régészeti feltárásuk is izgalmas tudománytörténeti kuriózum. Mind az 1960-as, mind az 1975/76-os feltárások során olyan külső körülmények is segítették a feltáró régészek munkáját, amelyek nem szokványosak egy átlagos régészeti lelőhely esetében. Az előadás ezeknek az eseményeknek a bemutatásáról és nem utolsó sorban a résztvevők áldozatos munkájáról szól, korabeli dokumentumok, ásatási naplók, visszaemlékezések és fotódokumentáció segítségével.

 

A III. számú tömegsír feltárása 2020-ban

 

 

2021.06.18., 18.00 óra, Csontváry Múzeum (Janus Pannonius u. 11.)
Az 1526-os mohácsi csata a régészeti kutatások tükrében
Dr. Bertók Gábor régész-főmuzeológus előadása

 

Csata, tömegsír, járvány: Mohács 2020

Bár a 2020-2021-es CoViD19 járvány nagyban megnehezítette a JPM és a vele együttműködő Mohács 500 Kutatócsoport munkáját, a válságidőszak kisebb szüneteiben folytatni tudtuk munkánkat, és újabb eredmények is születtek, mind a terepmunkában, mind a leletanyag feldolgozásában és értelmezésében. Emellett, és szintén a csatatér kutatásához kapcsolódóan, a JPM megkezdte a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen a III. sz. tömegsír feltárását is, amely az eddigi eredmények alapján jelentős mértékben fog hozzájárulni a csatához kapcsolódó egyes helyszínek azonosításához és az események értelmezéséhez.Az előadás ezen új eredmények összefoglalását nyújtja.

 

A csatatérkutatáson előkerült tárgyi leletek

 

 

2021.06.19., 10.00, Pécs, Dóm tér – a székesegyház előtt
Régészeti séta Pécs történeti belvárosában – városközpontok
Vezeti: Tóth Zsolt régész-főmuzeológus

 

Pécs történeti belvárosának két központja van: az egyházi – Dóm tér és a polgári – Széchenyi tér. A séta során a két központ és a közbeeső területek régészeti vonatkozású emlékeivel és érdekességeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők történeti keretbe ágyazva.

A séta során többek között napirendre kerül: Hány székesegyháza volt Pécsnek? Hová temették el Péter királyt? Hol volt Pécs középkori egyeteme? Hogyan került elő a Cella Septichora? Miért van oly sok pince a történeti belváros alatt? A törökök lerombolták a középkori Pécset? – tévhitek és valóság?

Találkozó a székesegyház előtt június 19-én, 10.00 órakor.
Útvonal:
1. Dóm tér
2. Plébánia-Káptalani Levéltár átjáró – Cella Septichora üvegtető
3. Janus Pannonius utca
4. Széchenyi tér


2021. 06. 19., 10.00–15.00
Jakab-hegyi túra
Vezeti: Dr. Gábor Olivér régész-főmuzeológus

 

10.00: találkozó az Éger-völgyben (a tó északi oldalánál, a szalonnasütő helyen).
10.00–11.30: Séta a Jakab-hegyre Éger-tető és Szamár-pihenő érintésével.
11.30–14.00: a látnivalók megtekintése.
14.00–15.00: visszaút az Éger-völgybe.

Látnivalók: Pálos-kolostor, vaskori sáncok, vaskori halomsírok, Zsongor-kő. Ételt-italt, időjárásnak és helyszínnek megfelelő ruházatot mindenki hozzon magával!

 

2021.06.20., 10.00 óra
Neményi Réka régész-muzeológus
Szakmai vezetés az Ókeresztény Mauzóleumban

 

1975-ben a mai Szent István tér északkeleti részén, a Pezsgőgyár sarkával szemben került elő Sopianae késő római ókeresztény temetőjének talán legkiemelkedőbb építészeti emléke. A többperiódusú épület sírkamrájának falait falfestmények díszítik. Többek között egy Ádám-Éva jelenet látható a sírkamra északi falán. A helyszíni vezetésen az érdeklődők részletes információkat kapnak az ókeresztény emlékről.

Találkozó 2021.06.20-án 10.00-kor a Szent István téren, az Ókeresztény Mauzóleum bejáratánál.


2021. 06. 20.,16.00–17.30
Dr. habil Varga Szabolcs történész
Séta a török kori Pécs városában

Útvonal: Kórház tér – Memi pasa fürdője, Gázi Kászim pasadzsámija, Szent István tér, Székesegyház, Barbakán, Kórháztér

 

Pécs ma Magyarország oszmán építészeti emlékekben egyik leggazdagabb városa, azonban keveset tudunk a török kor mindennapjairól. A városi séta valójában egy időutazás a 16–17. századba, ahol az egyes állomásokon megismerkedünk a város késő középkori nagyságával, a hódítók új kultúrájával, a szakrális épületek funkcióival, a várfalak megerősítésének fázisaival, és muszlimok és keresztények együttélésével. A túra elején minden résztvevő kap egy kis feladatlapot, amelyhez a válaszok el lesznek rejtve az előadásban, így ez a kis játék is segíti rögzülni az elhangzottakat. A séta előzetes tudást nem igényel, a cél az, hogy kötetlen beszélgetés keretében többet megtudjunk Pécs kulturális, régészeti és építészeti hagyatékáról.

 

Találkozó a Kórház téren, a dzsámi előtt.

 

 

Borítókép:

Memi pasa fürdője  a Ferencesek utcájában

emlékezet, régészet
2018-10-07 08:20
képzőművészet, kortárs, programajánló
2018-11-18 09:00
örökségvédelem, régészet, tárgy, téma, történelem
2021-06-08 07:00