EN facebook

Kulturális Örökség Napjai a veszprémi Laczkó Dezső Múzeummal

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-09-15 18:00

A Laczkó Dezső Múzeum 2021. szeptember 18-án szombaton a Kulturális Örökség Napjai programhoz csatlakozva „A Haiszler-kápolna és környezete a veszprémi Alsóvárosi temetőben” címmel műemléki sétát szervez.

 

 

Időpont: 2021. szeptember 18. szombat
Találkozás: Az Alsóvárosi temető Mártírok útja felőli bejáratánál, a temetőőr házánál 16 órakor


A sétát dr. Tevesz Mária művészettörténész vezeti.


A Kulturális Örökség Napjai alkalmából Veszprém egy kevésbé ismert műemlékének, az 1830-1831-ben épült, klasszicista stílusú Haiszler-kápolnának a külső és belső felfedezésére invitáljuk az érdeklődőket. A kisebb templomnak megfelelő épület érdekessége, hogy sokkal korábbi, mint a város legtöbb szakrális építménye. Magánkápolnaként épült eredetileg Haiszler György veszprémi orvos kolerajárványban meghalt fia, majd később családtagjai számára. Letisztult, antik építészeti arzenálból merítő elemei a XIX. század első felének országosan elterjedt klasszicista építészeti hagyományába illeszkednek; kupolával fedett centrális tere a síremlékek, mauzóleumok ókori mintáit idézi. Az épületnek nemcsak impozáns, dór oszlopokkal tagolt, timpanonnal lezárt homlokzata, főpárkányának kronosztikonos felirata érdemel figyelmet, hanem belső terének eredeti falfestményei, oltára is, amelyek egyébként szigorúan zárva vannak a kíváncsi szemek előtt.

 

A kápolna az 1783 óta működő temetőkert legkorábban használt, legrégebbi terültén épült, körülötte is számos műemléki és védett síremléket találunk. Szép példák szemléltetik két évszázad stilisztikai sokszínűségét a hagyományos klasszicizáló ízléstől a historizáló, többnyire gótizáló tendenciákon át a szecessziós dekorativitásig. A sírokon megőrzött nevek pedig emléket állítanak az elmúlt századok neves veszprémi közéleti és egyházi személyiségeinek, művészeti és irodalmi nagyjainak. Sétánk során az ő emléküket is idézzük.

 

dr. Tevesz Mária művészettörténész

építészet, Kulturális Örökség Napjai, múzeumandragógia, örökségvédelem, programajánló
2021-09-11 20:00
építészet, helytörténet, iparművészet, képzőművészet, Kulturális Örökség Napjai, látogató, műhely, programajánló
2021-09-15 15:00
beruházás, gyűjtemény, Kulturális Örökség Napjai, látogató, múzeumandragógia, programajánló
2021-09-14 07:00