EN facebook

Látogatás az Oszmán Birodalomban - Különleges fotótárlat nyílt az Isztambuli Magyar Intézetben

 „Hadihajón beutazni a nagyvilágot, előkelő s úri dolog. A kiváltságos állás, melyet a hadihajók tisztikara az egész világon élvez, sok ajtót nyit meg előttünk, melyeken még a milliók fölött rendelkező turisták is hiába kopogtatnak, mivel még az ő mindenható aranyaik előtt sem nyílnak meg azok.”

 

2017. november 16-án különleges fotótárlat nyílt az Isztambuli Magyar Intézetben a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum archív fotóanyagából, egy válogatás dr. Bozóky Dezső császári és királyi sorhajóorvos fotográfiáiból. A kiállítás kurátora Katkó Tamás fotóművész, a Kolta Galéria művészeti vezetője.

 

 

Bozóky Dezső 1871. szeptember 6-án született Nagyváradon (ma Oradea, Románia), az egykori Osztrák–Magyar Monarchia egyik jelentős magyar vidéki nagyvárosában. Értelmiségi családban látta meg a napvilágot, édesapja Bozóky Alajos jogtörténész, író volt. Bozóky Dezső azonban nem a jogi, hanem az orvosi pályát választotta hivatásként, s a budapesti orvostudományi egyetemen tanult. 1896-ban lett képesített orvos, majd segédorvosként dolgozott. 1904 februárjában lépett be az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetébe, ahol császári és királyi sorhajóorvosként, majd I. osztályú főtörzsorvosként szolgált. Kezdetben Pólában (ma Pula, Horvátország) szolgált a haditengerészet kórházában, majd a Zenta és a Taurus hadihajókon teljesített szolgálatot. Így jutott el 1905-ben Görögországba és az Oszmán Birodalomba, ahol első általunk ismert fényképfelvételeit készítette. Megfordult Isztambulban, Bursában és számos kis-ázsiai városban. 1908-1909 között Kína, Korea, Japán partjainál két éven át járta a kelet-ázsiai vizeket. Utóbbi útjának tapasztalatait 1911-ben Két év Keletázsiában címmel, két kötetben foglalta össze. Leírásai mellett a különböző helyszíneken készített saját felvételei mára történeti kordokumentumok, melyek halála után (1957) kerültek a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Adattárába.

 

 

A kiállítás fókuszában az 1905. évi Oszmán Birodalomban tett utazása áll, melynek anyagát ötvenhat válogatott fotográfia illusztrálja. Bozóky Dezső ezen útjáról leírás nem maradt fenn, azonban a kézzel színezett üvegdiákról nagyított felvételek alapján is izgalmas képet kapunk a korabeli kis-ázsiai világról.

 

 

Bozóky nem volt hivatásos fényképész, de már az egyetemi évek alatt felismerte a fotográfia jelentőségét. A hadsereg kötelékében aztán fotográfus képzésben is részesült, s útjain jó szemmel rögzítette megfigyeléseit. Fényképzőjének lencséjén át egy mára letűnt világ mozaikjaiként tárulnak elénk például az egykori Konstantinápoly régi lakóházai, árnyas ligetei, az utca emberei, a kikötőben állomásozó hajók körül sürgölődő népes forgatag. Bár a felvételek készülése óta eltelt több mint száztíz évben sokat változott a táj, de a vitathatatlan történeti értékű fotók hangulata ma is olyan magával ragadó, mint egykoron.

 

 

A kiállítás az Isztambuli Magyar Intézetben 2017. november 17. – 2018. február 18. között tekinthető meg.

A kiállítás további helyszíne Ankara, Güler Sanat Galéria.

 

Fotók: Hársvölgyi Virág és Katkó Tamás

kiállítás, múzeum, művészet, programajánló
2017-09-10 18:55