EN facebook

Lengyel héttel ünnepel a miskolci Herman Ottó Múzeum

PROGRAM

2019-02-03 21:00

2019 különleges év lesz a Herman Ottó Múzeum történetében, hiszen idén ünnepeljük az intézmény, illetve jogelődjének, a Borsod-Miskolczi Közművelődési és Múzeum Egyesület alapításának 120. évfordulóját. Mint minden kerek évforduló, ez is kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a múzeum visszapillantson történelmére, számba vegye eredményeit, értékeit. Utóbbiak között találjuk nemzetközi kapcsolatait is, melyek közül kiemelkednek a lengyel társintézményekkel ápolt, hosszú évtizedekre visszanyúló és kölcsönös előnyökön alapuló szoros szakmai és baráti viszony. Az intézmény mindenkori vezetése, egykori és jelenlegi szakemberei mindig is küldetésüknek tekintették, hogy a határokon túl is megismertessék Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kulturális értékeit, melyben kiváló partnerekre leltek a lengyel közgyűjteményekben.

 

 

Ennek jegyében január 31-én nyitották meg – a szabadságharc 170. évfordulójára emlékezve – a nyíregyházi Jósa András illetve a lengyel Miňski Területi Múzeummal együttműködésben készített „…siessünk segíteni a magyarokat a harcban…” – Lengyelek az 1848–49. évi magyar forradalomban című vándorkiállítást. A tárlat anyagát szakmai partnerük, az MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárának lengyel vonatkozású korabeli dokumentumai egészítik ki a Miskolci Városháza Aulájában.

A kiállítással az alkotók emléket kívánnak állítani a szabadságharcban – melynek eseményeit a Papszeri Kiállítási Épületben a városvezetés támogatásával hat éve megnyílt, Szemere Bertalan életét, pályáját és pályatársait bemutató állandó kiállításban is feleleveníthetjük – közösen megvívott csatáknak, az együtt kivívott diadaloknak és nem utolsósorban a magyar függetlenségért életüket áldozó lengyel katonáknak.

A Herman Ottó Múzeum arról sem feledkezik el, hogy Lengyelország tavaly ünnepelte függetlenségének centenáriumát, melyre szintén felhívja a figyelmet. A mostani tárlat tematikája kiváló alkalmat kínál erre, hiszen a két nép történelmét a függetlenségért vívott örökös harc mindennél jobban összefűzi. E kiállítás kapcsán lehetőség nyílik arra, hogy három kerek évfordulót (szabadságharc, lengyel függetlenség, intézményalapítás) egy rendezvénysorozat keretében kapcsoljanak össze. 

 

 

A múzeum a kiállítás mellett további, az esemény rangjának megfelelő programokat szervez. Ezek közül kiemelkedik a kiállítás megnyitóját követően, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Székházának (Erzsébet tér) reprezentatív nagytermében megrendezésre kerülő ünnepi koncert. Az eseményen Miskolc kiváló művészei szerepelnek – Flach Antal vezetésével – és a 19. század legjelentősebb zeneszerzőinek (mind magyar, mind lengyel vonatkozásban) darabjai mellett elhangzanak a két nép számára legfontosabb nemzeti művek is.

A programsorozat február 7-én zárul a Herman Ottó Múzeum Papszeri Kiállító Épületében. A záróeseményen Dr. Gyulai Éva (egyetemi tanár, történész-muzeológus) tart zenével és prózával színesített közművelődési előadást a párizsi emigrációról.

kiállítás
2017-07-18 08:13
emlékezet, helytörténet, kiállítás
2018-09-12 09:00