EN facebook

Lépcsőszeminárium a Ludwig Múzeumban: Állandósult egyensúlyozás

2022-04-21 16:55

Az idei Lépcsőszeminárium első állomása április 27-én a Ludwig Múzeumban lesz, ahol Tsuyoshi Anzai művein keresztül a robotizálódó és ezáltal egyre jobban gyorsuló hétköznapok, a látszólagos funkcionalitás, az érzékeny egyensúlyok és határok témáját szedik szét (és építik meg) a résztvevők. 

 

Napjaink egyik meghatározó problematikája a munka és magánélet egyensúlyára való törekvés, megtalálni azt a határvonalat, amikor a napi munkát félretéve éljük tovább az életünket, építjük kapcsolatainkat. A COVID-19 járvány és a karantén számtalan ember számára mutatta meg a home office és a szabadúszó lét előnyeit és hátrányait. Fel vagyunk-e készülve erre az újfajta munka- és életstílusra? Meg tudjuk húzni a határokat és el tudjuk kerülni a kiégés veszélyét?

 

Tsuyoshi Anzai műveiben olcsó, mindenki által könnyen hozzáférhető hétköznapi használati tárgyakat használ fel kinetikus szobraihoz. Alkotásai a kapitalista árutermelés és fogyasztás kettős logikáját pellengérezi ki. Az egyik oldalon egyre több terméket gyártunk és vásárolunk, a másikon pedig ezek funkcionalitása gyakran csak látszólagos. Ezt az ellentmondást emeli ki a mozgó tárgyak véletlenszerű és esetleges, funkcionális logikát nem követő interakciója.



Fotó: Ludwig Múzeum

 

 

Az alkalom szervezőit kérdeztük:

 

Miért vesz részt az intézményetek a Lépcsőszemináriumban, mi az elsődleges célotok a részvétellel?

 

A Ludwig Múzeum már kezdetek óta részt vesz a Lépcsőszeminárium programjában és minden egyes alkalommal remek közösségi és szakmai élmény volt. Segít számunkra, múzeumi emberek számára is új szemmel tekinteni a kiállítási tárgyakra, a beszélgetések és más szakmák képviselői új megközelítési módokat, módszereket mutatnak be nekünk. A kortárs művészet mindig aktuális kérdésekre, problémákra reagál, amelyeknek nincsen egy megoldása és olvasata, ezért is kiváló terep a közös megbeszélésre, a közös gondolkodásra.

 

Mi a kiválasztott tárgyatok?

 

Tsuyoshi Anzai: Felbolydulás, 2021

hétköznapi tárgyakból készült motoros kinetikus szobrok

változó méret

 

Miért?

 

Tsuyoshi Anzai műveiben olcsó, mindenki által könnyen hozzáférhető hétköznapi használati tárgyakat használ fel kinetikus szobraihoz. A néző egy izgő-mozgó tárgyakkal teli szobába lép be, majd halad át. Az első pillantásra vicces szobrocskák egy idő után nagyon nyomasztóvá tudnak válni értelmetlenségük és hasznoltalanságuk által. Alkotásai a kapitalista árutermelés és fogyasztás kettős logikáját pellengérezi ki. Az egyik oldalon egyre több terméket gyártunk és vásárolunk, a másikon pedig ezek funkcionalitása gyakran csak látszólagos. Ezt az ellentmondást emeli ki a morgó-mozgó? tárgyak véletlenszerű és esetleges, funkcionális logikát nem követő interakciója. Úgy éreztük, hogy a megmosolyogtató első benyomás után kibontakozó társadalomkritika remekül illeszkedik a Lépcsőszeminárium idei témájához, a fenntarthatósághoz.

 

Kiknek ajánljátok leginkább az általatok szervezett alkalmat?

 

A beszélgetésen Timár Katalin, a kiállítás egyik kurátora mellett Juhász Ágnes egyetemi adjunktus, Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karánk Szervezet- és Vezetéspszichológia Tanszékének tanára lesz. A beszélgetés fő fókusza a munka és magánélet egyensúlya, valamint az, hogy a karantén alatt "megszokott" munkakeretek, a mai világra jellemző állandóan elérhetőség, a sok szakmában általánossá váló 12-14 órás munkanapok mennyiben fenntarthatók? Hogyan tudjuk megelőzni és felismerni a kiégést? Ebben a múzeumok milyen formában tudnak segíteni?

 

A témáink és a kiválasztott művek alapján pedagógusokat, egyetemistákat (hiszen sokuk már most a kiégéssel küzd), művészeti neveléssel foglalkozókat várunk. Életkorilag olyan sok embert érint a téma, hogy 16 éves kortól bárkinek hasznos lehet a beszélgetés.

 

 A részvétel regisztrációhoz kötött. 

 Esemény: Lépcsőszeminárium a Ludwig Múzeumban

 

 Fotó: Ludwig Múzeum

kiállítás, kortárs, múzeum, múzeumpedagógia, programajánló
2019-10-13 20:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs, Lépcsőszeminárium, múzeumandragógia, programajánló
2020-10-13 13:00
Lépcsőszeminárium
2022-04-11 17:00