EN facebook

Letették a békéscsabai Munkácsy-negyed alapkövét

FEJLESZTÉS

2020-08-31 16:00

Békéscsabán letették a Munkácsy-negyed alapkövét 2020. augusztus 26-án, szerdán. A több mint két hektáron, tíz helyszínen megvalósuló fejlesztés csaknem hárommilliárd forintból valósul meg a Modern városok program (MVP) részeként.

 

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa az alapkőletételen úgy fogalmazott, hogy Békéscsaba lesz a MVP egyik nyertese, hiszen ez a város volt a rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese.

A Munkácsy-negyedről szólva úgy fogalmazott, arra minden magyar büszke lesz.

 

A békéscsabai Munkácsy-negyed központja a legtöbb eredeti Munkácsy-festménnyel rendelkező Munkácsy-múzeum lesz, amelynek megújítják az állandó kiállítását; felújítják a Munkácsy Emlékházat és az Ursziny-Beliczey-kúriát, ahol új bábszínház épül; fejlesztések lesznek a megyei könyvtár udvarán, és mások mellett megújul három híd is.

 

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, húsz megyeszékhely közül 10 kulturális beruházást álmodott meg az MVP-ben. A békéscsabai Munkácsy-negyed ékköve lesz a városnak. Békéscsaba nemcsak a kolbász és a röplabda fellegvára lesz, hanem a dél-alföldi régió kulturális központja is.

 

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta, 2016 elején egy műhelykonferenciát szerveztek a Munkácsy-negyedről, amelyre akkor sokan csak legyintettek, "naiv ábrándnak" nevezték, hogy Békéscsabának lehet egy a pécsi Zsolnay-negyedhez hasonló kulturális központja. Az alapkőletétel és mellette számos egyéb, jelenleg is folyó beruházás azonban bizonyítja, hogy a város fejlődik.


Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester kifejtette, a megyeszékhely MVP-s programjait három szempont köré szervezték: javítsa a közlekedést, a város megközelíthetőségét (ide tartozik az M44, a Fürjesi úti elkerülő és a reptérrel kapcsolatos tervek); fejlessze a helyi ipart (iparterületek és nyomdaipari képző központ kialakítása); továbbá javítsa az életminőséget (Wenckheim-turisztikai kerékpárút, sportcsarnok felújítása). Utóbbiba tartozik a Munkácsy-negyed kialakítása is.


Hangsúlyozta, hogy a következő 1,5-2 évben zajló beruházás nemcsak infrastrukturális fejlesztést jelent, kihelyeznek a köztérre számos Munkácsy-alkotást ábrázoló művet, tervezik az Ásító inas, a Köpülő asszony és a Rőzsehordó nő festmények térbeli megjelenítését; emellett szeretnék, ha a negyedben civil szervezetek képzőművészeti eseményeket szerveznének, élettel töltve meg ezáltal a területet. Hozzátette, terveik között szerepel, hogy a Munkácsy Múzeum gyűjteményét további eredeti alkotásokkal is gyarapítsák a közeljövőben.

 

Továbbá a városvezető elmondta, hogy a beruházásra szánt hárommilliárd forint hazai forrást jelent, de a területet a belváros rehabilitáció harmadik ütemének részeként egymilliárd forintnyi uniós, TOP-forrásból is fejlesztették. Herczeg Tamás hozzátette, további egymilliárd forintos igényt jeleztek a kormányzat felé, meglátják, azt megkapják-e.


Gyopáros Alpár tájékoztatott, kormányzati döntés még nincs, de szándék van, hogy 5,5 milliárd forintból külterületi utakat és járdákat építsenek, illetve újítsanak fel Békéscsabán.


Herczeg Tamás hozzátette, a program hároméves lenne, első részletben jövőre 500 millió forintot kaphat a város a célra. Hangsúlyozta, ez az új programelem jól jelzi, hogy az MVP élő program, aktualizálható, az útfelújítási projekt lépett a magánforrást is igénylő mezőgazdasági feldolgozóipari fejlesztés helyébe, amivel - mint fogalmazott - nem igazán haladnak.

 

A borítóképen balról jobbra, Szarvas Péter polgármester, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa és Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője a Munkácsy-negyed alapkőletétele utáni sajtótájékoztatón.

 

Borítókép forrása: kultura.hu

beruházás, kiállítás, muzeológia, múzeumpedagógia, örökségvédelem, történelem
2020-05-31 12:00
beruházás, bővítés, látogató, örökségvédelem
2020-08-04 16:00