EN facebook

Lezárult a Magyar Géniusz Program jótékonysági aukciója: egy soproni tulajdonoshoz került a velemi arany diadém másolata

TÉMA

Jótékonysági licitet hirdetett karácsony előtt a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége a kárpátaljai „elfelejtett” gyermekek javára. Az MVMSZ akciójában az általa életre hívott Magyar Géniusz Vándorkiállítás egyik reprezentatív, a Savaria Múzeum által a tárlat számára kölcsönzött műtárgya, egy arany diadém hű másolata került kalapács alá.

 

A különleges másolat végül 130.000 Ft-os licitáron talált gazdára. Az értékes tárgyat a Savaria Múzeum restaurátora, Kusztor Gergely készítette, és dr. Vig Károly tudományos igazgatóhelyettes adta át a soproni Fülöp Lászlónak.


A karácsonyi jótékonysági licitből származó összeg a kárpátaljai KEGYES Jótékonysági Alapítványhoz kerül, amelynek tagjai és lelkes segítői időt, fáradtságot, lelki erőt nem kímélve küzdenek a kórházban hagyott, árva gyermekek jobb életéért.

 

Az arany diadém 1929-ben került elő báró Miske Kálmán feltárásán a velemi Szent Vid-hegyen a világhírű aranykincs. Miske Kálmánnak a feltárásról írott feljegyzései eltűntek, így a kincs előkerülésének pontos körülményeiről nincs információnk. A leletegyüttes a késő bronzkori urnamezős kultúra emléke, készítésének ideje nagyjából a Kr. e. 1300-950 körüli évszázadokra tehető.


Az ékszeregyüttes egy préselt-poncolt díszítésű arany diadémot, 4 db spirálhuzallal keretezett, arany gömbszeletet és egy gombolyag aranyhuzalt tartalmaz.

 

Az eredeti műtárgy a Savaria Múzeum gyűjteményéből


A kincs mai össztömege 82,07 gramm, a diadém 23,09 gramm. A diadém hossza kiterítve 403 mm, a legnagyobb magassága 97 mm.


A leleteket 1943 óta többször restaurálták. A legutóbbi – 2004-2006-os – helyreállítás és anyagvizsgálat eredményeként kiderült, hogy a diadémot alkotó arany fóliákat eredetileg vékony bronzlemezre rögzítették, és a korongok, amelyeket korábban nem restauráltak, nem korongok, hanem gömbszelet alakú ékszerek.


A nem teljes viseletegyüttes egykori tulajdonosa a hegyen élő és onnan a környéket irányító városi elit egyik, ha nem a legelőkelőbb családjának tagja, nagy valószínűséggel hölgy lehetett a késő bronzkori urnamezős kultúra idején. A préselt-poncolt mintás diadém máig párhuzam nélküli, és Vas megye leghíresebb őskori emléke.

 

 

A decemberi felhívás

 

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, műhely, művészettörténet, néprajz, Petőfi200, téma, történelem
2022-04-23 16:00
kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, muzeológia, múzeumandragógia, téma
2022-10-25 19:00
emlékezet, gyűjtemény, helytörténet, ipari örökség, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, technika, téma
2022-12-03 20:00