EN facebook

LIKKEREZZÜNK VAGY NE LIKKEREZZÜNK?

Áprilisi kurzus restaurátoroknak!

2018-03-23 11:30

Három napos kurzust szervez idén áprilisban az Országos Restaurátor és Restaurátorképző Központ, amire 2018. április 10. éjfélig lehet jelentkezni. A képzés  most a bőr anyagú műtárgyak tisztításának, lágyításának lehetőségeit járja körül. 

 

A különböző restaurátori és a hozzájuk kapcsolódó tudományos szakterületek világszerte a múzeumi élet dinamikusan fejlődő részei, ugyanakkor a hazai és a közép-európai múzeumok gyakorlatában a szükséges szemléletváltás többnyire lassan mutatkozik. Ezt elősegítendő az Országos Restaurátor és Restaurátorképző Központ 2017 áprilisában RE-STart címen tartott konferenciája a kulturális tárgyi örökséggel foglalkozó szakemberek képzésének, feladatainak, közgyűjteményekben ellátott szerepének elemzésével foglalkozott. 

 

Ahogy a konferencián is elhangzott, a Központ munkatársai elkötelezettek amellett, hogy a hagyományos keretek között zajló – különböző szintű végzettséget adó – műtárgyvédelmi szakemberek képzésén túl, néhány napos továbbképző kurzusokat is szervezzenek. Az új ismeretek elsajátítását szolgáló képzések egy-egy témára fókuszálva segítik azokat a kollégákat, akik jelenlegi tudásuk frissítését, továbbfejlesztését is fontosnak tarják a restaurátorműhely eszközparkjának korszerűsítése mellett.

 

A konferencia folytatásaként 2018. április 23–25. között az ORRK Bőr anyagú műtárgyak tisztításának, lágyításának lehetőségei avagy „LIKKEREZZÜNK VAGY NE LIKKEREZZÜNK?” címmel tart kurzust, amelynek célja szakmai továbbfejlődési lehetőség biztosítása azon restaurátor kollégáknak, akik diplomájukat több mint 5 éve szerezték meg, és azóta nem volt alkalmuk megismerni az újabb anyagokat, technikákat illetve restaurálási irányzatokat.

 

 

 

 

Bőr anyagú műtárgyak tisztításának, lágyításának lehetőségei

avagy

„LIKKEREZZÜNK VAGY NE LIKKEREZZÜNK?”

 

A kurzus során tárgyalt témakörök:

  • A szennyeződések típusai, jellegzetességei
  • Anyagvizsgálatok, melyek segítenek a tisztítási módszerek kiválasztásában
  • A mechanikus tisztítás eszközei, hatása a bőr felületére
  • A bőr fizikai és kémiai szerkezetének viselkedése vizes oldatok, vizes-olajos emulziók, szerves oldószerek és oldószerkeverékek hatására
  • Az olajokat, zsírokat tartalmazó tisztító- és kezelőszerek kémiai felépítése, változása öregedés hatására
  • Géles tisztítási módszerek
  • A bőrök lágyításának lehetőségei, az egyes eljárások előnyei és kockázatai

 

 

Az adott témaköröket elméleti előadásokkal kezdjük, melyeket mintadarabokon és műtárgyakon végzett gyakorlati munka követ.

 

Oktatók: Kissné Bendefy Márta, Várhegyi Zsuzsanna, Dr. Orosz Katalin (az egyetemi szintű Iparművészeti Restaurátorképzés oktatói)

Helyszín: MNM ORRK 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 40.

Részvételi díj: 9.500 Ft

A résztvevők maximális létszáma: 10 fő

Időtartam: 2018. április 23-án 10.00 – 18.00 óráig, 24-én és 25-én 8.30 – 16.30-ig

 

Jelentkezni 2018. április 10. éjfélig lehet, a jelentkezési lap kitöltésével. A jelentkezőket 2018. április 12-ig válaszlevélben értesítjük. A kurzust minimum 6 érdeklődő esetén indítjuk. Túljelentkezés esetén a beérkezési sorrend mellett a jelentkezési lapon megadott információk segítik a továbbképzésben résztvevő csoport összeállítását.

 

A részvételi díj befizetésére 2018. április 18. éjfélig van lehetőség a válaszlevélben megadott számlaszámra.

A résztvevők az új ismeretek megszerzése mellett igazolást kapnak a kurzus elvégzéséről.

 

 

 

állományvédelem, kiállítás, műhely, restaurátor
2017-06-23 17:00