EN facebook

Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Emlékezet

2020-04-16 11:00

2001 óta minden évben április 16-án tartjuk a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, 1944-ben ezen a napon kezdődött a magyar zsidók elhurcolása. Május végéig az ország szinte teljes zsidó lakosságát gettókba és gyűjtőtáborokba szállították, többségüket Auschwitz-Birkenauba, ahonnan szinte senki nem kerülhetett már haza.

 

Több intézmény emlékezik meg ezen a napon. Két intézmény virtuális tartalmait ajánljuk, hogy otthonainkból is megemlékezhessünk.

 

 

Holokauszt Emlékközpont

 

Fotó forrása: Holokauszt Emlékközpont

  

A nyitókép a Holokauszt Emlékközpont honlapjáról származik, állandó kiállításukban készült. A Holokauszt Emlékközpont egyik alapfeladata a holokauszt – és ezen belül kiemelten a magyar holokauszt – eseményeinek kutatása, a rendelkezésre álló adatok történészi szempontból való feldolgozása, rendszerezése. Ezen a napon Facebook oldalukon kapcsolódnak a megemlékezésekhez. 

 

 

 Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójának köszöntője

 

Tudástár menüpontjuk alatt pedig kutatómunkájuk  szemelvényeit teszik közzé azzal a céllal, hogy az érdeklődők a magyar holokauszt eseményeiről minél pontosabb tájékoztatást kapjanak. 

 

Mivel a jelenlegi helyzetben állandó kiállításuk nem látogatható, ezért a honlapról is elérhető online tárlatokat ajánljuk, ezek közül is a Virtuális történelem elnevezésű kiállítást. 

 

Enciklopédiájukban a holokauszttal kapcsolatos nevekkel, fogalmakkal kapcsolatban találunk rövid ismertetőket, ezek között ABC lista alapján is böngészhetünk. Megtalálhatók továbbá a magyar holokauszttal kapcsolatos jogszabályok gyűjteményét hivatkozásokkal a jogszabályok eredeti szövegeire.

 

Kronológia rovatuk a magyar holokauszt fontosabb eseményeinek ismertetését tartalmazza időrendi sorrenden, az évszámok alapján itt is lehetséges a szűkített böngészés.

 

Tanulmányok rovatukban az intézmény kutatásaival kapcsolatos tanulmányok találhatók meg letölthető formában.

 

Gyűjtemény rovatuk a Holokauszt Emlékközpont kezelésében levő tárgyi- és iratgyűjtemény leírását tartalmazza, amely előzetes bejelentkezés alapján nyitott kutatók számára.

 

Térképtárukban a magyar holokauszttal kapcsolatos korabeli térképeket találjuk meg.

 

 

Budapesti Fővárosi Levéltár

 

 

 

 

Budapesti Fővárosi Levéltár filmjei közül  ma Facebook oldalán a Széttépett esztendők cíművel emlékezik. A film a levéltár által bemutatott, a holokauszt budapesti megéléstörténetét reprezentáló kiállításhoz készült, egy gyulai fiatalember fényképalbuma alapján. Különlegessége, hogy a legtöbb képet ugyanazon fényképész készítette, s a fiatalembert csecsemőkorától fiatal férfikoráig, minden életszakaszban ábrázolja.

 

1941-ben vitték munkaszolgálatra, kezdetben még karpaszományosként, majd lefokozták zsidó munkaszolgálatosnak. A frontra került, ahol meghalt. A filmben idézett leveleket részben ő írta, forrásértékét növeli, hogy azok személyes küldeményként, a katonai cenzúra kikerülésévél kerültek a nem ismert címzetthez.


A 2014-es kiállítás kapcsolódott a levéltár jelenlegi, a holokauszt témáját másképp megközelítő Falba zárt sorsok. Házak és emberek, 1944. Budapest - Bergen-Belsen - Svájc: a Kasztner-vonat utasai című tárlathoz.

 

emlékezet, képzés, műhely, történelem
2019-08-26 10:00
emlékezet, múzeum, programajánló, téma
2018-11-01 09:00