EN facebook

Madách. A tragédián innen és túl - irodalomtörténeti előadás Egerben - 2023. május 10.

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-05-09 14:00

Különleges értéke a nemzeti históriának, hogy 1823-ban két csillag – „ikercsillag” – született, ráadásul pár hét különbséggel. Petőfi Sándor a nemzeti költészet meghatározó alakja lett, Madách Imre pedig fő művével a világörökség irodalmi csúcsára jutott fel.

 

 

2023. május 10. (szerda) 17:30

Dobó István Vármúzeum Ziffer Sándor Galéria (Eger, Kossuth Lajos utca 17.)


MADÁCH  - A TRAGÉDIÁN INNEN ÉS TÚL

DR. PRAZNOVSZKY MIHÁLY irodalomtörténész előadása Madách Imre Az ember tragédiája című drámájáról

 

 

Madáchot mindenki egykönyves szerzőnek tartja, pedig Az ember tragédiája mellett egész élete az irodalmi teremtés lázában telt el. Minden műfajban alkotott – de mindez az íróasztalában maradt s csak jóval halála után kezdett lassan szerves részévé válni a magyar irodalmi tudatnak.

 


Sorsa tragédiákkal nehezített, ezekben egyaránt személyes, családi és nemzeti tragikum jelenik meg. Zsenialitása, bölcsessége azonban a Tragédiát örökéletűvé, minden magyar nemzedék meghatározó művévé tette.


A színházak mellett a Tragédia műfaji megjelenítése rendkívül sokrétű az operától az animációs filmig minden alkotói tevékenységben megtalálható. Épp úgy a képzőművészetben is. Zichy Mihálytól terjed a sor Kondor Bélán s Kass Jánoson át s tovább. Kétségkívül Zichy rajzai azok, amelyek a legnépszerűbbek a Tragédia-illusztrációk közül. Ezekben a történelmi historizmus művészi eszközei mellett érvényesül az a gondolati többlet és magasság, amely a mai magyar olvasót is e képeken át Madách életművéhez köti.

 

Az Érzelmek hullámhosszán... című kiállításhoz kapcsolódó előadásra a belépés díjtalan!.


Dr. Praznovszky Mihály az irodalomtudomány kandidátusa, muzeológus. Több múzeumnak, így a Petőfi Irodalmi Múzeumnak volt az igazgatója. A Magyar Irodalomtörténeti Társaság és a Mikszáth Kálmán Társaság elnöke. Fő kutatási területe Madách Imre és Mikszáth Kálmán munkássága.

 

 

Borítókép forrása: visiteger.com

képzőművészet, kiállítás, múzeum, programajánló
2022-02-24 07:00
gyűjtemény, hadtörténet, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, történelem, virtuális
2020-04-10 12:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, történelem, virtuális
2020-04-09 12:00