EN facebook

Már csak egy hétig látható a Szépművészeti Bosch-kiállítása - Eddig már több mint kétszázezer látogatót fogadott a németalföldi mester műveit bemutató tárlat

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-07-10 07:00

Az utolsó hétvégén, péntektől vasárnapig hosszabbított nyitvatartással, reggel kilenc órától este kilenc óráig várja a látogatókat a július 17-én, vasárnap záródó Bosch-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlatot április 9-i megnyitása óta már több mint kétszázezren látták, ezzel a múzeum történetének egyik leglátogatottabb tárlata lett a csaknem 90 művet bemutató kiállítás.

 

A tárlat nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből és művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának tekinthető. A németalföldi mester különleges világát megelevenítő, a késő középkor szellemi és vizuális kultúráját megidéző bemutatón a művész teljes festői életművének közel felét, tíz saját kezű festményt – köztük a bruggei Utolsó ítélet-triptichont, A bolondok hajóját (Párizs, Musée du Louvre), a Királyok imádását (New York, Metropolitan Museum of Art), a Szent János Patmosz szigetént (Berlin, Gemäldegalerie) vagy az Ecce Homót (Frankfurt, Städel Museum) – állít ki a múzeum.

 

 A nagyszabású kiállításra mintegy félszáz köz- és magángyűjteményből érkeztek remekművek, többek között a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée du Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, vagy a madridi Museo Nacional del Prado kölcsönzött alkotásokat a budapesti bemutatóra.

 

Hieronymus Bosch: Bolondok hajója

1500–1510 körül; olaj, tölgyfa tábla; 58,1 × 32,8 cm

Párizs, Musée du Louvre, Département des Peintures

 

A kiállítás azokat az örök emberi témákat járja körül, amelyeket Bosch oly eredeti módon, enigmatikus képi nyelvezettel fogalmazott meg a művein: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása vagy az emberi lét szellemi minőségének kérdése. A mester saját kezű festményei és rajzai mellett a kiállításon az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók.

 

A Szépművészeti Múzeumban 2022. június 30-tól október közepéig Henri Matisse műveit bemutató átfogó kiállítás látható, október végén pedig egy átfogó El Greco-tárlat nyílik majd az intézményben.

 

 

Borítókép:

Brüsszeli kárpitszövőműhely Hieronymus Bosch után: Földi gyönyörök kertje

1550–1560 körül; arany-, ezüst-, selyem- és gyapjúszálakkal szőtt falikárpit; 292 × 492 cm

Madrid, Palacio Real, Patrimonio Nacional, Collecciones Reales

kiállítás, művészet, művészettörténet
2022-04-08 18:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló
2022-05-07 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2022-06-30 10:00