EN facebook

Megadjuk az alapokat: 60 órás, ingyenes múzeumi alapképzést indít a MOKK

FELHÍVÁS

2017-08-24 09:22

 Múzeumi alapképzés címmel 2017. szeptemberében elindítja 60 órás akkreditált képzését a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ. A szakmai továbbképzés hiánypótló szerepet tölt be a hazai múzeumi szakemberképzésben: szakmai, múzeumi alapismeretek egységes szemléletű és színvonalú elsajátítását biztosítja elsődlegesen a frissen a múzeumi területen munkát vállalók számára.

 

A képzés célja, hogy a különböző felsőfokú oktatási intézményben és képzési formában (BA, MA, szakmai továbbképzés, stb.) végzett, a múzeumi intézményekben elhelyezkedett munkatársak mielőbb elsajátítsák a hatékony munkavégzéshez szükséges általános ismereteket. A már több éve múzeumban dolgozók szakmai ismereteinek felfrissítése, egybe rendezése is indokolja a képzés megvalósítását.

Az előadások áttekintik a hazai és nemzetközi múzeumok politikai, társadalmi, gazdasági, technológiai környezetét, a múzeumi stratégiaalkotádt, valamint a múzeumi szakemberek, a jövő muzeológusának személyes kompetenciáit is. Az átfogó kurzus felkészíti a résztvevőket arra is, hogy tájékozódni tudjanak a múzeumi ismeretátadás, marketing és PR, múzeumi kommunikáció és szolgáltatás területein is. 

 

A 2017. szeptember 26-29. és október 24-27. között zajló, összesen 2×4 napig tartó szakmai továbbképzésre a MOKK elsősorban múzeumi szakemberek jelentkezését várja. Várjuk muzeológiai, műtárgyvédelmi, gyűjteménygondozási, ismeretátadási, rendezvényszervezői és kommunikációs feladatokat ellátó, kinevezett, és gyakorlati idejüket töltő szakalkalmazott munkatársak jelentkezését.  A képzés remek lehetőséget nyújt, hogy a határon túl élő, magyar vonatkozású gyűjteménnyel is rendelkező múzeumokban muzeológiai és egyéb feladatokat ellátó szakalkalmazott munkatársak is korszerű ismeretekkel bővíthessék eddigi tudásukat.

 

A képzés fő tematikai egységei a következő területeket ölelik fel:

A múzeumok egyetemes története

A világ múzeumai a 21. században

A muzeális intézmények típusai és jellemzői

Kis magyar múzeumtörténet

Magyar múzeumi trendek napjainkban

A muzeális intézményekre vonatkozó főbb jogszabályok

Gyűjtemények (gyarapítás, megőrzés), digitalizálása

Közreadás: Prezentáció és interpretáció

Múzeumi tudásátadás

Múzeumi szolgáltatások

Múzeumi kommunikáció

Múzeum és közösség valamint a jelen és a jövő múzeumi szakembere.

 

Jelentkezési határidő szeptember 12.

 

Bővebb információkért keresse a képzés szervezőjét az alábbi elérhetőségeken:

Sztankovszky Varsány oktatásszervező

Email.: sztankovszky.varsany@gmail.com

Tel.: 30/2719531

 

További, részletes információ a képzésről ide kattintva érhető el