EN facebook

Megalakult a Magyar Nemzeti Múzeum Tudományos Tanácsadó Testülete

MŰHELY

2021-12-18 07:00

Tíz taggal, köztük a Magyar Tudományos Akadémia Elnökével alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeum Tudományos Tanácsadó Testülete. A bizottság feladata többek között a Magyar Nemzeti Múzeum új, állandó kiállításainak előkészítésének tudományos, szakmai és társadalmi felügyelete, valamint a hazai múzeumi intézményrendszer átalakításáról készítendő koncepció véleményezése. Az ünnepélyes aláírásra a Széchényi-teremben került sor.


"A Nemzeti Múzeumnak nemcsak gyűjteménye bemutatását és gyarapítását kell felvállalnia, hanem az ország egyik legfontosabb tudományos intézményeként a magyar történeti emlékezettel kapcsolatos tudományos munkát is el kell végeznie" - mondta a múzeum főigazgatója.

 

L. Simon László hangsúlyozta, hogy az MNM jelenleg is nagyon képzett tudományos szakembergárdával rendelkezik, de olyan feladatok állnak az intézmény előtt, hogy érdemes ezekhez egy tudományos tanácsadó testület közreműködését is igénybe venni.

 

A legfontosabb feladat a múzeum állandó kiállításának megújítása, ennek forgatókönyvével úgy szeretnénk elkészülni 2022 végére, hogy széles körű szakmai és tudományos konszenzus legyen mögötte - emelte ki.


A testületben részben olyan egyetemek rektorai foglalnak helyet, amelyekkel az MNM stratégiai együttműködést alakított ki: nemrég született például oktatási szerződés az ELTÉ-vel, közös restaurátorképzés zajlik a Képzőművészeti Egyetemmel, de együtt akarnak működni a muzeológusokat is képező Debreceni Egyetemmel vagy a nemrég megalakult Tokaj-Hegyalja Egyetemmel is.

 

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a testület tagjai tekintélyes tudományos és közéleti legitimációval rendelkeznek, valamint olyan művészeti területeken is aktívak, amelyek a Nemzeti Múzeum gyűjteményeihez és kutatásaihoz igazíthatók. Az általuk vezetett intézmények földrajzi értelemben is sokszínűséget mutatnak és tekintettel vannak az MNM számos filiáléjának elhelyezkedésére vagy a tervezett intézményegységek helyére.

 

A Tudományos Tanácsadó Testületet a hazai múzeumi intézményrendszer átalakításáról készítendő szakmai anyag kidolgozásába is szeretnék bevonni. A tagok emellett javaslatokat fogalmaznak meg az intézményi stratégiával, a kiállítási politikával kapcsolatban, a történelmi emlékezethez kapcsolódó feladatokra vonatkozóan, valamint az oktatási és tudományos programokat illetően is.

 


Az alakuló ülésen a testület elnökének Freund Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét választották meg, míg a társelnöki feladatokat Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke látja el.

 

A testület további tagjai:


Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora;
Erős István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora;
Fejérdy Tamás, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tiszteletbeli elnöke;
Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora;
Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora;
Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumi elnöke;
Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója;
Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora; valamint
Ujváry Gábor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár intézetvezetője.


"A Tudományos Tanácsadó Testület negyedévente fog ülésezni, de bizonyos témákban akár személyes jelenlét nélkül is kikérik majd a tanács tagjainak véleményét" - jegyezte meg L. Simon László.

 

További információ: mnm.hu

 

 

Borítóképen (baról jobbra):
Bartha Elek, Gyuricza Csaba, L.Simon László, Maróth Miklós, Freund Tamás, Hammerstein Judit, Stumpf István, Borhy László, Kósa Margó, Újváry Gábor, Szakály Sándor, Debreczeni-Droppán Béla, Tomka Gábor, Fejérdi Tamás és Erős István

emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, történelem
2021-12-12 18:00
emlékezet, látogató, múzeumpedagógia, műhely, történelem
2021-12-07 07:00
gyarapodás, néprajz, régészet, tárgy, téma, természet
2021-12-06 20:00