EN facebook

Megjelent a Magyar Menyasszony tanulmánykötet

TÉMA

2023-12-16 19:00

Az ötszáz év esküvőtörténetén végigkalauzoló Magyar Menyasszony kiállításhoz kapcsolódóan megjelent tanulmánykötet sokféle szempontból, több tudományterület kiváló kutatóinak segítségével járja körbe ezt a sokrétű és izgalmas témát.

 

A kötet első részében a házasodási hagyományok és szabályok témakörében olvashatnak arról, hogy századokkal ezelőtt és a közelmúltban mit viseltek, mit fogyasztottak erdélyi főurak és felvidéki munkások, hogyan koreografálódott az ünnepi eseménysor, ha katonatiszt volt a vőlegény, ha zsidó a menyasszony vagy özvegy, mit jelentett a nászéjszaka a tanult polgárlánynak és az álszemérem áldozatainak.

 

A második rész írásai valamilyen okból ismert, fontos, érdekes vagy szívszorító menyasszonytörténeteket mutatnak be: a nagyhercegnőt, a költőfeleséget, a milliomosnőt, az önfeláldozó politikusfeleséget, a dinasztikus küldetést teljesítő királyi hercegnőt, a kitelepített parasztlányt, az imádott, vagy éppen messzire bujdosó színésznőt.

 

A harmadik rész a menyegzői reprezentációt mutatja be a legrégibb ismert királyi menyasszonyi ruhától a lakodalmi fogásokon és rigmusokon át az ajándékokig, és nem utolsósorban a nagy pillanat megörökítéséig.

 

Ajánljuk ezt a kötetet a kíváncsi menyasszonyoknak és vőlegényeknek, a meghatott örömszülőknek, a büszke családnak, a nosztalgiázó érdeklődőknek és mindenkinek, aki számára fontos, hogy ötszáz év felhalmozott tudása, hagyománya, írott és tárgyi emlékei ne vesszenek el.

 

Szerkesztette: Kiss Erika, Orgona Angelika és Simonovics Ildikó

 

 

A 648 oldalas kötet a múzeum boltjában megvásárolható, és a Líra könyveboltjaiban és online.

divat, emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, történelem
2023-12-15 14:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz, téma, természet
2023-11-27 16:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, múzeumpedagógia, műhely, pályázat, téma
2023-03-05 17:00