EN facebook

Megnyílt a Magyar EXPO sikerek című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2022-12-14 17:00

A Magyar Nemzeti Múzeum legújabb időszaki kiállítása, a Magyar EXPO sikerek (1851-2021) 170 év 32 világkiállítását, illetve az azokon megjelent magyarok sikereit kívánja bemutatni. Az eltelt 170 esztendőben minden változott: trendek futottak ki, és tértek vissza kissé megstuccolva, átfazonírozva, legyen az betűtípus, viselet, telefon, gőzmozdony, vagy áramvonalas mágnesvasút.

 

A kiállítás a szinte lehetetlenre vállalkozott: a magyar közgyűjteményekben fellelhető, világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgy legtöbbjét felkutatta, és a lehető legnagyobb számban be is mutatja.

 

Még soha nem volt a magyar múzeumtörténetben ilyen összművészeti, a magyar kultúrtörténet legfontosabb szegmenseit felvonultató időszaki kiállítás, amely mintegy 50 magyar közgyűjtemény és magánszemély világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgyait gyűjti össze és mutatja be egy helyen.

 

A tárlat a magyar kultúrkincseket nemzetközi kitekintésben, nemzetközi térben határozza meg.

 

A kiállítás célja a magyarok világkiállítási szereplésének, sikereinek komplex bemutatása, a világkiállítások nemzetközi terében bemutatva, de a tárlat a világkiállítások létrejöttét, jelentőségét és az emberiségre gyakorolt hatásának felvázolását is hivatott demonstrálni. Mindezt a kiállítás tematikus bontásban, az egyes témákat pedig kronologikus rendben bemutatva kívánja a látogatók elé tárni. A tárlaton a magyar képző- és iparművészet mellett megjelenik az építészet, a tudomány- és technikatörténet, a kézműipar, a kereskedelem, élelmiszeripar és a vendéglátás is.

 

 

A legfontosabb tárgyak: Viktória-mintás Herendi-készlet, Zsolnay négyalakos állóváza, Térey-ezüstserleg, legyező a bécsi világkiállításról, Rómer Flóris 1867-es naplója, hódmezővásárhelyi majolika tál, vörösvágási opálok, Vikár fonográfhengerek, Molnár C. Pál fametszet dúc, a térben álló kukucskáló 1:1-es eredeti változata, Ménesbirtokok nagy aranyérme 1878-ból, Munkácsy nagydíja 1878-ból, Andrássy György aranyérme 1867-ből.

 

A tárlatban olyan festők művei szerepelnek, mint Markó, Than, Lotz, Madarász, Székely, Munkácsy, Paál, Szinyei Merse, Csók, Csontváry Kosztka, Bernáth, Jovián, stb. illetve a szobrászatot Kisfaludi Strobl, Zala, Ligeti, Medgyessy, Telcs, Pásztor, Kő, Gáll, Samu, stb. képviselik.

 

 

A kiállítás kurátora: 
Gál Vilmos
történész-főmuzeológus, a kiállítás kurátora

 

 

A Magyar EXPO sikerek című kiállítás 2023. augusztus 20-ig tekinthető meg.

 

 

Borítókép:

az 1992-es sevillai világkiállítás Makovecz Imre által tervezett magyar pavilonjának makettje a Magyar EXPO sikerek című időszaki kiállításon

kiállítás, látogató, múzeum, művészet, programajánló
2022-11-26 07:00
gyarapodás, iparművészet, kiállítás, látogató, tárgy, technika, téma
2022-12-04 07:00
látogató, programajánló, téma
2022-11-25 07:00