EN facebook

Megnyílt a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Igaz történetek, hiteles képek az elmúlt évről

2020-09-24 18:00

A World Press Photo Budapesten a harmadik alkalommal fogadja a közönséget a Magyar Nemzeti Múzeumban! A világszerte 120 városban bemutatott válogatás Magyarországon 2020. szeptember 24-től október 25-ig tekinthető meg. A gyakran megrázó pályaműveket bemutató tárlatot idén több kísérő kiállítás egészíti ki: a „Digital Storytelling” verseny díjazottjai mellett Tóth József (Füles) PÉLDA-képeim és a Next-Image Mobilfotó című kiállításokat is megtekinthetik.

 

Az idei World Press Photo kiállítás 151 felvételét a nemzetközi zsűri 73996 fotóból válogatta. Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen több mint négymillióan tekintik meg. Az elmúlt két évben a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban a második leglátogatottabb volt. 

 

Az idei kiállítás  Egy jegesmedve és bocsa című vivőképét egy magyar fotográfus nő készítette: Esther Horvath a környezet kategóriában kapott első díjat. Ez azért is különleges, mert a Németországban élő fotós az első magyar nő, aki első díjat kapott a World Press Photo versenyen. A kiállítás ugyanakkor a klímaváltozás mellett a társadalmban rejlő, vagy inkább égbe kiáltó problémákra épp úgy figyelmet fordít, mint egyéni küzdelmekre. 

 

Az egyén, a személyiség kerül középpontba a PÉLDA-képeim kísérőkiállítás művein is. Tóth József (Füles) a magyar fotográfusi alkotó- és közélet talán legszínesebb egyénisége. Sokoldalú pályáján a riportfotótól, az alkalmazott fotográfiától a grafikai plakátkészítésig sok területen alkotott. Az 1988-ban megjelent Magyar fényképészek arcképcsarnoka című kötetével a magyar fotográfia történetében is páratlan alkotást készített: egyedülálló tisztelettel, alázattal és hallatlan szeretetteli kíváncsisággal örökítette meg kortárs fotós kollégáit – kiegészítve néhány soros személyes kötődéseivel. A „nyitott” alkotás 2001-re kibővült: az Interart Stúdió (és Gera Mihály) gondozásában újra megjelent az album, immár 80 kolléga remek portréjával és az általuk készített egy-egy alkotással. Nem mellőzve a művészre mindig is jellemző képi és verbális humort. Ezt a kollekciót – kibővítve – ajándékozta Tóth József a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára gyűjteményének, s ebből készül a múzeumban a szerző 80. születésnapja tiszteletére a World Press Photo 2020 kísérő kiállítása.

 

A fotós pályázatok és nemzetközi fotósversenyek általában elérhetetlenek azok számára, akik nem rendelkeznek valamilyen profi fényképezőgéppel és objektívvel. A Huawei Next Image pályázata viszont mindannyiunk számára lehetőséget teremt egy nagy nemzetközi pályázaton való részvételre, hiszen a mobilfotós versenyre okoskészülékekkel készült felvételekkel lehetett nevezni. A verseny központi témája pedig nagyon aktuális, hiszen az elkapott pillanatokat, és az idei, nagyon különleges nyarat állítja a középpontba.

A Next Image nemzetközi mobilfotós verseny vezérgondolata az, hogyan változott meg a világ idén. Mennyiben mutat mást egy vízpart, egy erdő vagy egy távoli város? Mit kezdünk magunkkal, és hogyan éljük meg a hosszú hónapok után visszakapott, de a korábbinál mégis korlátozottabb szabadságot?

 

 Noah Berger/Associated Press - Tűzoltók küzdelme Kaliforniában tavaly augusztusban Brentwood város közelében

 

Alon Skuy/Sunday Times 
A mankóval táncoló Musa motha táncművész Johannesburgban. A fiú ígéretes focista volt, derákos betegsége miatt a lábát tér alatt amputálták 11 éves korában. Bármilyen hihetetlen, táncművészként teljesedett ki. 

 

 Tóth József (1940) „Most már tudom, hogy pályát tévesztettem.”

fénykép, programajánló
2019-09-19 10:00
kiállítás, programajánló
2018-09-19 16:00