EN facebook

Megtiltani nem lehet… - Jelenetek a 19. századból címmel történelmi kisfilmeket készített a Magyar Nemzeti Múzeum

VIRTUÁLIS

2023-04-12 07:00

Megtiltani nem lehet… - Jelenetek a 19. századból címmel élő történelmi kisfilmeket készített a Magyar Nemzeti Múzeum. A Petőfi 200 emlékév alkalmából az intézmény múzeumpedagógusai és múzeumandragógusai a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően régi-új köntösben mutatják be a reformkor és szabadságharc időszakát.

 

A múzeum munkatársai új szerepbe kerültek, történetek után kutattak, forgatókönyvet írtak, szerveztek, rendeztek és korabeli ruhákat magukra öltve próbáltak és színjátszottak.


A végeredmény egy 3 részes rövid sorozat lett, amely korhű ruhákban és környezetben készült csodálatos helyszíneken.


A kisfilmekben egy elképzelt család mindennapjain és Petőfi személyén keresztül ismerhetjük meg ennek a korszak gondolatait, érzelmeit. A középpontban egy fiatal arisztokrata testvérpár áll: Szentirmay Mária és Lívia.


A történet szerint egy padláson talált régi, poros láda kerül elő, amely izgalmas titkokat rejt. A Szentirmay-család leszármazottai megtalálják felmenőik emlékeit és így lehetőségük nyílik összetenni a darabkákat. Azt már tudták, hogy az édesapa, Szentirmay Kálmán a császár magas rangú tisztjeként szolgált, a lányok szeretett unokatestvére pedig elkötelezett híve a magyar ügynek. A leveleket olvasgatva megelevenedik a család története, és sok új kérdés vetődik fel: Vajon mi várhatott a kisasszonyokra 1848-49-es szabadságharc kitörésekor? Dönthettek-e sorsukról? Miként segíthetett és enyhíthetett a fájdalmakon két hűséges szobalány?


A filmek mindenre választ adnak.

 

 


A kisfilmekhez kapcsolódóan egy új, online múzeumpedagógiai foglalkozást is kialakítottak a múzeum munkatársai, amely során egy tanóra keretei között ismerhető meg mélyebben a téma és a korszak.

 

 

 

 

A filmek a Magyar Nemzeti Múzeum Youtube csatornáján érhetőek el.

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, múzeumpedagógia, műhely, pályázat, téma
2023-03-05 17:00
emlékezet, film, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, történelem, virtuális
2020-12-03 07:00
#muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia
2021-02-25 07:00