EN facebook

Megújul a Szima malom a Vasi Skanzenben

FEJLESZTÉS

2022-10-31 19:00

Megújul a Szima malom a Vasi Skanzenben - adta hírül a savariaforum.hu. A Magyar Géniusz Programban elnyert 80 millió forintból teljeskörűen renoválják a leromlott állapotú épületet, és új állandó kiállítást rendeznek be, ami a múzeumfalut megálmodó Bárdosi János néprajzkutatónak állít emléket. Emellett múzeumpedagógiai foglalkoztatót is kialakítanak, így jövőre már rossz időben is fogadhatnak gyerekcsoportokat.

 

Eredetileg Szentkirályon állt a 19. század közepén épült Szima malom. Az egyik utolsó vízimalom volt a Gyöngyösön. Hogy megmentsék az enyészettől, 1969-ben elbontották, és egy évvel később újra felépítették a Skanzenben, ez volt itt az egyik első műemléképület. Az idő vasfoga azóta alaposan megrágta a sok éven át raktárként használt malmot. Most új köntösbe öltöztetik az épületet, erről árulkodnak a hófehér falak. A munkákat a Magyar Géniusz Programban elnyert 80 millió forintból finanszírozza a Savaria Múzeum.


Csapláros Andrea, a Savaria MHV Múzeum igazgatója az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a géniusz programban az állandó kiállítás kialakítása tartalmazza az infrastruktúrát is. Ez nem azt jelenti, hogy új épületet lehet építeni, hanem egy meglévőt fel lehet belőle újítani, és az állandó kiállítást a lehető legmodernebb eszközökkel létrehozni.

 


Augusztus óta folyik a munka - megújítják a külső és belső vakolatokat, cserélik a nyílászárókat, újjáépítették a teljes tetőszerkezetet. A kivitelezés során arra is figyelnek, hogy a műemléképületekhez használható természetes vakolóanyagokkal és festékekkel dolgozzanak, nem hengerrel, hanem ecsettel. A tetőcserepeket is hagyományos módon habarcsba rakták. A megszépült malom új állandó kiállításnak ad majd helyet, ami Bárdosi János néprajzos-muzeológus tevékenységét mutatja be.


Illés Péter, a Savaria MHV Múzeum néprajzkutatója hozzátette,  hogy a környék népi műemlékének megmentésében is óriási szerepet vállalt, neki köszönhető a szalafői népi műemlékegyüttes, a cáki pincesor, a magyarszombatfai fazekasház, a hegyhátszentpéteri tájház, óriási munkát végzett.


1958-tól haláláig, 1983-ig a néprajzi osztályon dolgozott. Az ő ötlete nyomán jött létre a Skanzen, ami 1973. augusztus 20-án nyílt meg. A múzeumfalu jövőre lesz 50 éves, addigra a malom már teljes pompájában látogatható lesz.

kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, muzeológia, múzeumandragógia, téma
2022-10-25 19:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, műhely, művészettörténet, néprajz, Petőfi200, téma, történelem
2022-04-23 16:00
emlékezet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, néprajz, téma
2022-08-06 07:00